DÉLUTÁNI ÖSSZEFOGLALÓ

Délutánra némileg megcsappant a lelkesedés az európai tőzsdéken: háromnegyed négykor a CAC-40 1,1, a DAX 2,8, a FTSE-100 viszont már csak 0,1 százalékos előnyben volt. New York-ban optimizmus uralkodott: negyed óra alatt a Dow Jones 0,9, a S&P-500 0,8, a Nasdaq pedig 0,7 százalékkal erősödött. A BUX 7768 ponton állt, ami 30 ponttal alacsonyabb a múlt évi zárásnál.
Kummer Krisztián, 2003. január 2. csütörtök, 15:45
Fotó:

A vezető részvények közül a Matáv 1, az OTP pedig 7 forinttal drágult, miközben a Mol 15, a Richter pedig 210 forinttal esett.

Kétórás figyelemeztető sztrájkot tartanak jövő hétfőn reggel fél öttől fél hétig a Volán vállalatok dolgozói, amennyiben vasárnap délutánig nem sikerül megegyezniük a béremelés mértékről.

A tegnap elkezdődött Dakar ralin részvételi csúcsot döntenek a magyarok. A legkeményebb autóversenynek tartott megmérettetésen hat magyar páros autójáért, a szervizeseik kamionjaiért és egy motorversenyzőért is szoríthatunk. A tegnapi prológon azonban technikai problémák miatt az autósok versenyében magyar versenyző zárt az utolsó helyen, a motorosoknál pedig Szilvási csak a 159. helyen futott be.

A Titász Rt. igazgatósága csütörtökön bejelentette, hogy a Magyar Energia Hivatal - "a villamos energiáról szóló" 2001. évi törvény alapján - a társaság kérésére 2003. január 1-től kezdődően 7 évre szóló Villamos Energia Közüzemi Szolgáltatói, valamint 25 évre szóló Villamos Energia Elosztói Működési engedélyt adott ki.

Nem sokkal később a Démász Rt. is bejelentette, hogy a villamos energiáról szóló 2001. évi törvény szabályozása szerint a Magyar Energia Hivatal 2003. január 1-jén megadta a Démász Rt. részére a villamos energia közüzemi szolgáltatói engedélyes, valamint villamos energia elosztói engedélyes tevékenység végzésére vonatkozó engedélyt.

Win Duisenberg bankelnök már inkább horgászni szeretne, ám ha a közérdek úgy kívánja, marad tovább az Európai Központi Bank élén - írta az euro.hu.

A múlt évben az újautó-értékesítés 4,9 százalékkal nőtt Franciaországban az előző évihez képest. Ez az ütem megfelel az előzetes várakozásoknak.

A múlt heti 390 ezerről 403 ezerre ugrott a múlt héten munkanélküli segélyért jelentkezők száma az Egyesült Államokban. Az elemzők várakozásainak átlaga 391 ezer fő volt.

A világ második legnagyobb sportszergyártó vállalat az Adidas-Salamon AG - közlése szerint - 2002-ben 5 százalékkal nőtt a forgalma. Emellett bejelentették azt is, hogy a Maxfli márkát megvették, amely a golfsport patinás labda és eszközgyártója.

A német Bosch GmbH megvette az ugyancsak német fűtéstechnikai eszközöket gyártó Buderus 13,35 százalékát. A Boschnál az üzletet pénzügyi befektetésnek tekintik. A Buderusban egyébként 10,5 százalékos tulajdonnal rendelkezik a Commerzbank AG is.

Decemberben - öt hónap után először - csökkent az angol beszerzési index (PMI). A mutató 49,5 pontra, július óta a legalacsonyabb szintre süllyedt. Ez az elemzői várakozásokat is alulmúlja, akik 49,9 pontot jeleztek előre.

A háztartásoknak és a nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitelek kamatai egyaránt mérséklődtek tavaly novemberben - adta hírül a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A következő időszakban a ITD Hungary két fő feladata külföldi kis- és középvállalatok Magyarországra vonzása, valamint a magyarországi cégek uniós célú felkészítése - jelentette ki Lednitzky Péter, a szervezet ma beiktatott új vezérigazgatója.

Az informatikai és hírközlési minisztérium célja, hogy 2005-re a háztartások egynegyede elérje a világhálót, illetve valamennyi oktatási intézmény rendelkezzen minőségi internet hozzáféréssel - mondta Kovács Kálmán, a tárca vezetője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK