DÉLUTÁNI ÖSSZEFOGLALÓ

Továbbra is tegnapi záróértékük alatt vannak a vezető nyugat-európai részvényindexek és fél négykor csatlakoztak hozzájuk a tengerentúli mutatók is. Háromnegyed négykor az FTSE-100 1,1, a CAC-40 1,8, a DAX 2,4 százalékos mínuszban volt; míg New Yorkban a Dow Jones és a Nasdaq 0,9, a S&P-500 pedig 0,4 százalékkal esett. A BÉT mutatója, a BUX 1,1 százalékkal gyengült, ezzel 7 824 ponton állt.
Kummer Krisztián, 2003. január 8. szerda, 15:45
Fotó:

A vezető részvények közül a Matáv 21, a Mol 40, a Richter pedig 300 forintos esést produkált, míg az OTP kurzusa 10 forinttal haladta meg a tegnapi záróértéket.

A Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága az egyetlen, ajánlatot tevő szövetséget választotta ki Microsoft-szoftverlicencek szállítására. Az igazgatóság Novell-szoftverlicencekre is szerződést köt, a két szerződés nettó értéke 9 milliárd forint. A Synergon - más cégek mellett - mindkét szállítói körnek tagja, s a megrendelések 0-25 százalékára számít.

A Budapest Alapkezelő Rt. által kezelt vagyon tavaly meghaladta a 190 milliárd forintot - jelentette be a társaság. Az előbbi összegből 175 milliárd forintot tesz ki az alapokban lévő tőke, a többi a nyugdíjpéztárakban lévő vagyonrész. Az alapok vagyona tavaly 28 százalékkal nőtt, míg az idén 20 százalékos emelkedéssel számolnak.

Az országban jelenleg nincs elzárt település, 54 alsóbbrendű úton azonban nem lehet közlekedni, főleg az ország középső és déli részében - jelentette az MTI. Ami a tömegközlekedést illeti, a Volán legtöbb buszjárata elindult, a vonatok is járnak, a hóátfúvások azonban kisebb-nagyobb késést okoznak. Minden határátkelő működik, hét megye iskolásai rendkívüli szünetnek örülhetnek.

A Westel a hazai GSM szolgáltatók közül a legtöbb új, köztük néhány, a világon és európában elsőként elérhető szolgáltatás, valamint több új díjcsomag bevezetése mellett megőrizte piacvezető pozícióját. A tavalyi évben több mint 900 ezer ügyfél csatlakozott a Westelesek táborához.

Bár az áfa 12-ről 25 százalékra emelkedett, Budapesten legközelebb várhatóan nyár körül változik a parkolási tarifa - jelentette ki Pásti Imre, a Főpolgármesteri Hivatal közlekedési ügyosztályának alosztályvezetője, akit a Népszabadság idézett.

Októberben a várakozásokat felülmúló ütemben bővült az eurózónában a kiskereskedelmi forgalom, ami annak fényében különösen kedvező hír, hogy a szeptemberben még visszaesésről szóltak az azóta kissé rózsásabbra hangolt hírek.

Pedro Solbes, az EU brüsszeli bizottságának monetáris és pénzügyekért felelős tagja mai sajtókonferenciáján felszólította Németországot, Franciaországot és Olaszországot, hogy a kiadások visszafogásával vagy adónöveléssel csökkentsék a költségvetésük hiányát, még akkor is, ha az a gazdaság bővülésének lassulásához vezet.

Az Európai Bizottság mai közleménye szerint a svéd korona árfolyama az euróval szemben egyelőre túl volatilis ahhoz, hogy az ország csatlakozhasson az Európai Monetáris Unióhoz (EMU). A testület ugyanakkor bíztatta a svédeket arra, hogy a szeptember 14-i szavazáson voksoljanak igennel a közös európai valutára.

Tavaly a 2001-esnél 15 százalékkal kevesebb internetes cég lett vállalatfelvásárlás áldozata, ám az akvizíciókra költött összeg több mint 70 százalékkal zuhant - derül ki a Webmergers tanulmányából.

A Bank of New York bejelentette, hogy megvásárolja a Credit Suisse First Boston egyesült államokbeli értékpapír klíring üzletágát, a Pershinget ezzel erősítve meg vezető pozícióját a Wall Street cégeinek nyújtott back-office szolgáltatások terén.

Az Intel nem vár jelentő emelkedést a technológiai kiadások terén az idei első félévben, ám reményeik szerint a fejlődő távol-keleti országok keresletének köszönhetően a második félévre megérkezik a várva-várt fellendülés.

A Motorola Inc. elnöke a két éven át tartó gyengélkedés után az idén fordulatra számít, részben a mobiltelefon-piac 8-10 százalékra várt bővülésének betudhatóan - jelentette a Reuters.

A Renault árbevétele csoport szinten tavaly 0,3 százalékkel csökkent, míg maga a márka értékesítése 2,5 százalékkal mérséklődött. A visszaesés fő oka a nyugat-európai keresletcsökkenés, bár Renault itteni részesedésének 1,9 százalékos csökkenése kisebb a piac 3,1 százalékos zsugorodásánál. Ez utóbbi miatt egyébként 0,1 százalékponttal 11,3 százalékra nőtt a piaci részesedése.

Elégedetlen 2002-es és különösen a karácsonyi forgalommal Nagy-Britannia legnagyobb elektronikai-áruház láncát üzemeltető Dixons, s bejelentése szerint emiatt árbevétele minden bizonnyal elmarad majd a korábbi várakozásoktól. A profit warning a többi kiskereskedelmi cég kurzusát is lejtőre küldte a londoni tőzsdén.

A Philips a piac helyzetre való tekintettel újabb leépítéseket tervez az adminisztratív munkaerő tekintetében, és folytatja a gyártókapacitások leépítését a magasabb termelési költségű nyugat-európai országokban lévő vállalatainál - nyilatkozta Gerard Keister a Financinal Times mai interjújában. A gyártás áthelyezéséről viszont csak annyit mondott, hogy ez egy már megkezdett folyamat további lépései, viszont konkrét országokat nem nevezett meg.

Továbbra is esik az olaj ára, a nyersanyag hordójának jegyzése a héten már több, mint két dollárral csökkent. A jelenleg 28,3 dolláron forgó Brent olcsóbbodását elsősorban az OPEC kitermelés-növelési tervei okozzák.
Január 12-én, azaz vasárnap Bécsben tartja rendkívüli ülését az OPEC, amelyen az olajárak lehűtését szolgáló kitermelés-növelés mértékéről döntenek majd a tagállamok - jelentette a Reuters. A várakozások szerint napi 1-1,5 millió hordós bővítésről születhet döntés.

Hatalmas vesztegetési botrány tartja lázban Lengyelországot az elmúlt napokban, melybe maga Leszek Miller kormányfő is belekeveredett. A Gazeta Wyborcza liberális napilap által napvilágra hozott történet szerint Lew Rywin producer és médiamogul megkereste a Gazetát is kiadó Agora Rt.-t, s felajánlotta, 17,5 milliárd dollár fejében elintézi, hogy a médiacsoport számára kedvezően módosítsák a rádió- és televízió-törvényeket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK