DÉLUTÁNI ÖSSZEFOGLALÓ

Felfelé tartanak dél körül tapasztalt mélypontjukról a vezető nyugat-európai részvényindexek. Délután háromnegyed négykor a FTSE-100 és a DAX 0,3 százalékos mínuszban volt, a CAC-40 ellnben már 0,2 százalékos előnyre tett szert. Felfelé meneltelt New York is: a Dow Jones 0,8, a S&P-500 0,9, a Nasdaq pedig 1,8 százalékkal hízott negyed óra alatt. A BUX 1,2 százalékos veszteséggel 7 714 ponton állt.
Kummer Krisztián, 2003. január 9. csütörtök, 15:45
Fotó:


A hazai blue chipek közül főként a Mol és a Richter esett, 105, illetve 330 forinttal. A Matáv 4 forinttal gyengült, az OTP 11 forinttal lett olcsóbb.

Pénzügyi befektetőként fix ideig - mintegy 5 évig - kívánja megtartani a most megszerzett Vivendi Telecom Hungary-t a két új tulajdonos, az American International Group és a GMT Communications Partners. Miután az ügylet még nem zárult le, nem árulták el a cég vételárát.

A Pannon GSM és a Westel közösen fejezte be a budapesti metróhálózaton a mobiltelefon-antennák kiépítését, így a két cég ügyfelei immár az összes vonalon használhatják készülékeiket. A Vodafone egyelőre a felszíni fejlesztésekre koncentrál.

A gázellátás Magyarországon a hideg időjárás ellenére is biztosított, korlátozásra - rendkívüli helyzet kivételével - nem is kell számítani - jelentette ki Szemmelveisz Zoltán, a Mol Rt. földgáz üzletágának igazgatója, akit az MTI idézett.

Tavaly - a kilencedik termelési évben - történetének legtöbb motorját (1,280 millió darabot) állította elő az Audi Hungaria Motor Kft., miközben a 2001. évinél kevesebb, öszesen 53,6 ezer autót szereltek össze a győri üzemben.

A megelőző heti - 403 ezerről korrigált - 408 ezer után múlt héten 389 ezer fő jelentkezett munkanélküli segélyért az Egyesült Államokban. Az elemzők várakozásainak átlaga 394 ezer fő volt.

Az elmúlt év negyedik negyedében tovább gyengülhet az eurózóna gazdasági növekedése, az idei első negyedévben pedig még a GDP csökkenése sem kizárt - közölte a Brüsszeli Bizottság. A harmadik negyedévben egyébként - a második hivatalos becslés szerint - éves szinten 0,8 százalékkal nőtt a térség bruttó hazai terméke.

A Bank of England a várakozásoknak megfelelően nem nyúlt a szigetország irányadó kamataihoz, így az alapkamat továbbra is 4 százalék. Az ECB sem változtatott a kamat szintjén, azaz az eurózónában az irányadó kamat 2,75 százalék maradt.

A főként cipőiről híres német Salamander akár 1 300 embert is elbocsáthat, s a leépítések a konszern két legnagyobb, Magyarországon található üzemét is érinthetik - jelentette az MTI a Stuttgarter Zeitung cikkére hivatkozva. A lapunk által megkeresett magyarországi illetékesek egyelőre nem nyilatkoztak az ügyről.

A PlayStation eladások 24 százalékkal nőttek az év utolsó két hónapjában a tavalyi november-decemberhez képest - tette közzé a Sony Corp. Az elmúlt év utolsó két hónapjában 8,5 millió játékkonzolt adtak el, ami jóval meghaladja a riválisok eladásait.

A General Motors Corporation csütörtöki előrejelzése 5 dolláros profitot prognosztizált a 2003-as esztendőre, beleértve a Hughes Electronics által termelt nyereséget is.

Decemberben 28 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma Németországban, a szezonálisan kiigazított adatok szerint 4,197-en vannak állás nélkül, ami újabb újabb négyéves rekord - jelentette be a szövetségi munkaügyi hivatal.

Még az illetékeseket is meglepte a minden várakozásnál jobb román inflációs adat, a drágulás üteme a 2001-es 30,3 százalékról 17,8 százalékra csökkent.

Az Európai Unióban - leginkább a helyben lakás, szakképzettség és mezőgazdasági tevékenység folytatásának megkövetelése mellett - csak engedélyekhez kötik a földtulajdonlást, de nem tiltják meg, a tagországok ugyanis nem alkalmaznak diszkriminatív szabályozást a közösség állampolgáraival és vállalkozásaival szemben. Magyarországon egyelőre nem vásárolhat termőföldet külföldi vagy jogi személy, ha pedig erre lehetőség lesz, a föld ára olyan magas lehet, hogy azt magyarországi vállalkozás nehezen tudja majd megfizetni - ellentétben a külföldi befektetőkkel.

A Belgiumban kapható ásványvizek harmada nem alkalmas emberi fogyasztásra - derül ki egy belga fogyasztóvédő szervezet, a test Aankoop vizsgálatából. Az euro.hu által ismertetett vizsgálat a górcső alá vett 58 ásványvízből 21-ben a megengedettnél magasabb koncentrációjú szulfátokat, fluoridot, mangánt, szódiumot vagy nitrátot talált.

A globális felmelegedésről évek óta érkező híradásokra alaposan rácáfolt az idei tél, hiszen mostanában még nálunk sem ritka a mínusz húsz fok alatti hőmérséklet. Norvégiában a hosszú, hideg tél alaposan felnyomta a villamos energia árát. A norvégok azonban ahelyett, hogy otthon ülnének, inkább a hegyekbe indulnak - síelni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK