DÉLUTÁNI ÖSSZEFOGLALÓ

Délután négyre a nyugat-európai indexek az enyhe emelkedésből süllyedésbe váltottak: a Footsie 0,3, a DAX 0,2, a CAC-40 pedig 0,6 százalékkal süllyedt. A BÉT mutatója ugyanakkor 1,0 százalékos veszteséggel 7 820 pont alatt állt. A tengerentúli börzék ma zárva tartanak.
Kummer Krisztián, 2003. január 20. hétfő, 16:01
Fotó:

A pesti blue chipek közül a Matáv 4, a Mol 35, az OTP 40, a Richter 150 forintos mínuszban volt. Nagy volt a sürgés az IEB papírja körül is, mely 80 forinttal erősödött.

A forintpiac lenyugodott: hétfőn délután 11,31 százalékon állt a forint a bankközi devizapiacon, 44 bázisponttal erősebben a péntek délutáni 10,87 százalékos helyzeténél. A rövid lejáratú állampapírok hozama megugrott, a 6 és 12 hónapos diszkontkincstárjegyek benchmarkját 47, illetve 49 bázisponttal magasabban jegyezték.

Január 22-től a Mol Rt. a motorbenzinek literenkénti árát 4, a gázolajét 3 forinttal emeli - áll a cég közleményében. A múlt héten még árat csökkentett a Mol.

Decemberben nem változtak érdemben a gazdasági élet szereplőinek várakozásai - derül ki a GKI által uniós támogatással végzett felmérésből. Az üzleti szféra várakozásai decemberben is a 2002-re jellemző viszonylag alacsony, de a 2001. véginél magasabb szinten stagnáltak, az ipari szereplők a várakozásai pedig minimálisan, de tovább romlottak.

Az elmúlt év utolsó hónapjában kissé emelkedett a lakosság gazdasági várakozásait reprezentáló GKI lakossági bizalmi index szezonális hatásoktól megtisztított értéke. Javult a pénzügyi helyzet megítélése, ám az inflációs és munkanélküliségi várakozások romlottak.

November végén a jegybanki tartalékok értéke 9,8 milliárd euró volt, a nemzetgazdaság nettó devizaadóssága pedig 4,2 milliárd eurót tett ki - közölte a jegybank. A múlt hét végén a forint elleni spekuláció miatt becslések szerint 4-5 milliárd euróval nőhetett a jegybanki tartalékok értéke, de könnyen elképzelhető, hogy az MNB a hónap végére megszabadul ettől az állománytól.

A múlt pénteken megjelent gyenge amerikai makroadatok és csalódást keltő céghírek, illeve az irakkal kapcsolatos aggodalmak lenyomták a zöldhasú árfolyamát, az euró dollárral szembeni kurzusa az újabb hároméves csúcsot jelentő 1,0679-es csúcsra emelkedett. Ma kissé javult a dollár pozíciója, s elmozdult a mélypontról.

Elkészültek az ország egyik legrégibb szállodájának felújítási tervei. A Festetics-örökség részét képező keszthelyi Amazon és a hozzá kapcsolódó egykori lóváltó állomás mintegy félmilliárdos rekonstrukciójához várhatóan már jövőre hozzákezdhet az új kezelő, a Helikon Kastélymúzeum Kht.

Jó néhány év után ismét több száz bérlakását értékesíti a pécsi önkormányzat. A határozatlan idejű bérleti szerződéssel rendelkező bentlakók fél áron vásárolhatják meg otthonukat.

Tovább emelkednek a világpiaci olajárak, miután az Egyesült Államok véleménye szerint Irak kezd kifutni az időből, hogy bebizonyítsa, együttműködik az ENSZ fegyverzetellenőreivel a tömegpusztító- és vegyifegyverek leszerelésének ellenőrzésével kapcsolatban. A londoni Brent ára ma 19 centtel 30,73 dollárra emelkedett nyitásskor, míg az amerikai nyersolaj ára pénteken 34 dollárra, két éves csúcsra hízott

Az iraki kormány és az ENSZ fegyverzetellenőrei által ma, Bagdadban aláírt közös nyilatkozat értelmében az iraki vezetők fokozott együttműködésre kötelezik magukat az ENSZ-ellenőrökkel - írja az MTI Amir asz-Szaadi iraki elnöki tanácsadóra hivatkozva.

A korábbi tervekkel ellentétben nem tartják meg idén Nagy-Britanniában az euró bevezetéséről szóló népszavazást, miután Tony Blair kormányfő szerint a lakosság bizalmatlansága oly nagy a közös pénzzel szemben, hogy azt egy pár hónap alatt nem lehet megváltoztatni. A referendumra legkorábban jövőre kerül sor - értesült a The Independent című brit napilap.

A Deutsche Telekom ma bejelentette, hogy egymilliárd euró értékben ötéves kötvények kibocsátását tervezi, a DZ Bank és a WestLB szervezésében.

A Goldman Sachs hétfőn javított az európai gyógyszerszektor részvényeinek ajánlásán, s besorolásukat semlegesről vonzóra módosította. A Goldman főként a GlaxoSmithKline és a Roche papírjait ajánlja a befektetők figyelmébe.

Az elmúlt évben jelentősen nőtt ugyan a brit autógyártás volumene, ám a kibocsátás az előző esztendők átlaga alatt maradt, miközben a szalonokban rekordszámú új kocsi talált gazdára.

A ThyssenKrupp hajógyártó részlege a Blohm & Voss az amerikai Lockheed Martinnal közös pályázatával amerikai hadihajók gyártásának jogát nyerte el. A Financial Times Deutschland értesülései szerint a szerződés értéke 13-15 milliárd dollár lehet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK