DÉLUTÁNI ÖSSZEFOGLALÓ

Eltérően álltak délután háromnegyed négykor a nyugat-európai tőzsdeindexek: a DAX 0,7, a CAC-40 0,2 százalékkal esett, míg a Footsie 0,1 százalékkal nőtt. New Yorkban a Nasdaq 0,3, a S&P-500 0,5, a Dow Jones pedig 0,6 százalékkal nőtt. A BUX 0,3 százalékkal hízott
Kummer Krisztián, 2003. március 11. kedd, 15:46
Fotó:

Az irányadó pesti index 7 225 ponton állt. Az OTP kurzusa 44, a Richteré 55 forinttal emelkedett, míg a Mol árfolyama 10, a Matávé pedig 8 forinttal gyengült.

Az idén a gazdasági növekedés üteme 'várhatóan megközelítheti' a 4 százalékot, az év első két hónapjának államháztartási adatai pedig nem vonják kétségbe az előirányzat tarthatóságát - vélik a pénzügyi tárca szakemberei. Az idei büdzsé készítésekor még 4,5 százalékos GDP-bővüléssel számoltak.

Görgey Gábor biztosan nem marad a kormányzati ciklus végéig a kulturális tárca élén, távozásának időpontjáról azonban nem kíván tájékoztatást adni, ugyanis az még nem tisztázott - jelentette az MTI.

Februárban a lapunknak nyilatkozó elemzők által előrejelzett 4,7 százalék helyett mindössze 4,5 százalékos volt az éves infláció. A ruházati, illetve a tartós fogyasztási cikkek olcsóbbak lettek havi összahasonlításban, a friss zöldségek pedig csaknem 15 százalékkal drágultak.

Azok az adózók, akik elmulasztották beküldeni adóazonosító számukat a velük szerződésben álló életbiztosító cégnek, nem kapnak adójóváírásra jogosító igazolást, így nem csökkenthetik adóalapjukat az elmúlt évben befizetett biztosítási összeggel - írja a Magyar Hírlap.

Idén további tíz százalékkal tervezi növelni adózott eredményét az ÁB-Aegon Biztosító Rt., amely tavaly a konszolidált kimutatások szerint 60 százalékkal, 13,8 milliárd forintra gyarapította profitját - tudta meg a NAPI Online.

Az eredeti 3,3 százalékos világgazdasági növekedés akár két százalékponttal is csökkenhet, amennyiben az esetleges Irak elleni háború elhúzódik - vélekedik Nemzetközi Valuta Alap.

Tegnap Irak bukaresti nagykövete figyelmezette Romániát: az iraki nép ellenségének tekinti, ha továbbra is kiszolgálja az amerikai csapatokat - írja a Transindex. Korábban Szófia is hasonló fenyegetést kapott.

Az elemzők legnagyobb meglepetésére a brit ipari termelés 0,3 százalékos havi bővüléséről adott ma számot az ország statisztikai hivatala.

A tekintélyes amerikai közgazdászokból álló Blue Chip Economic Indicators gazdasági előrejelző csoport ismét lejjebb vitte az USA idei bruttó hazai termékének (GDP) bővülésére adott prognózisát és már csak 2,6 százalékra számít. A közgazdászok indoklásában első helyen az esetleges iraki háború szerepel, mert ez a várakozások szerint oda vezet, hogy az események az amerikaiakat a televíziós képernyőkhöz szögezik, így csak kevés idejük marad a vásárlásra, márpedig a GDP kétharmadát a lakossági költekezés adja

Az elmúlt három évben mintegy ezer internetes cég húzta le a rolót, s további közel négyezer hasonló társaságot vásárolt fel a konkurencia - derül ki a Webmergers felméréséből.

A Sotheby's Holdings Inc. és Christie's 20-20 millió dollárt fizetne, hogy peren kívül zárják le az ellenük folyó egyesült államokbeli antitröszt-eljárást. A két aukciós ház ajánlata bírósági elfogadásra vár, ám a Sotheby's biztos, ami biztos közölte, a húszmilliós tétel a 2002-es rendkívüli tételek között kerülne elkönyvelésre.

Bár a német autóipar termelése februárban éves szinten 12 százalékkal nőtt, a belföldi eladások stagnáltak - derül ki az iparági szövetség (VDA) adataiból.

A Volkswagen (VW) AG első negyedéves nyeresége jelentősen elmarad az egy évvel korábbitól - ismerte el a vállalat vezérigazgatója. Az autórészvény 12 százalékot vesztett az értékéből a bejelentés után - közölte a Bloomberg.

A közeljövőben valóra válhat a Ruhrgas AG rági álma, és 8-10 százalékra emelheti az orosz Gazpromban levő részesedését, a kisebbségi tulajdonosok ugyanis részvényeladásra készülnek - közölte a RosBusinessConsulting hírügynökség.

Idén a gyenge gazdasági környezet ellenére a profit 15 százalékos bővülésére számít az Adidas menedzsmentje, ráadásul a növekedés üteme vélhetőleg középtávon (3-5 év) is tarható lesz - nyilatkozta Herbert Hainer vezérigazgató a Reutersnak.

A német gazdaság gyengélkedése és néhány projektjének kényszerű elhagyása miatt 45,5 millió svájci frankos veszteséggel zárta a 2002-es évet a svájci Mövenpick. A szállodaüzemeltető és fagylatgyártó társaság bevételei az egy évvel korábbihoz képest 9 százalékkal alacsonyabbra, 824 millió svájci frankra zuhantak.

A finn Nokia Oyj visszavette első negyedévi forgalom- és eredményvárakozását. A világ legnagyobb cégének bejelentése meredek lejtőre küldte mind a saját, mind pedig versenytársai papírjainak kurzusát.

Az elmúlt negyedévben visszaesett a H.J. Heinz Co. nyeresége, miután decemberben több részlegét eladta a Del Monte Foods Co.-nak - jelentette a Reuters. A "normál" eredmény jobb lett a vártnál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK