DÉLUTÁNI ÖSSZEFOGLALÓ

Továbbra is esnek a vezető nyugat-európai részvényindexek, délután háromnegyed négykor a Footsie 2,7, DAX 2,6, a CAC-40 pedig 2,1 százalékos mínuszban volt. New Yorkban a S&P-500 0,2, a Dow jones 0,1 százalékkal esett, a Nasdaq viszont 0,1 százalékkal hízott. A BUX 0,6 százalékos veszteséget produkált.
Kummer Krisztián, 2003. március 12. szerda, 15:45
Fotó:

A BÉT irányadó indexe 7 188 ponton állt, a blue chipek közül a Matáv kurzusa 14, a Richteré 150, az OTP 10 forinttal múlta alul a tegnapi záróértéket, miközben a Mol árfolyama 20 forinttal nőtt.

Merénylet történt szerda kora délután Belgrádban a szerbiai kormány épületénél. Zoran Djindjic szerb miniszterelnök halálos, lőtt sérüléseket szenvedett - jelentették külföldi hírügynökségek. Szemtanúk szerint két személyt letartóztatott a szerb rendőrség.

A Külügyminisztérium az iraki helyzet folyamatos értékelése alapján úgy döntött, hogy ideiglenesen evakuálja a bagdadi magyar nagykövetség teljes személyi állományát - jelentette be Tóth Tamás külügyi szóvivő.

A rövid távú betét és életbiztosítás a magyar lakosság két legkedveltebb pénzügyi befektetése - derül ki a GfK Piackutató Intézet legújabb felméréséből. A részvények alacsony népszerűséggel bírnak: a magyar háztartások mindössze két százaléka rendelkezik ilyen értékpapírral, amit a nyugat-európai országok mellett a lengyel, orosz és cseh háztartások is felülmúlnak.

Az idén nem tervez reálnövekedést a Generali-Providencia Biztosító Rt. - jelentett be mai sajtótájékoztatóján Pálvölgyi Mátyás vezérigazgató, sőt a társaságnál az életbiztosítások területén visszaeséssel számolnak.

Ha a parlament elfogadja a környezetvédelmi minisztérium termékdíjemelésre vonatkozó javaslatát, az akár literenként 100-180 forinttal is növelhetné az üzemanyaggyártók költségeit - írja a Magyar Hírlap. A tárca illetékese szerint ugyanakkor az üzemeanyaggyártók bár a termékdíj hatálya alá esnek, annak összegét visszaigényelhetik.

A Sole Hungária rt. az ágazati probémák ellenére megőrizte piaci pozícióját, így továbbra is a második legnagyobb tejfeldolgozó cégnek számít - hangzott el a társaság sajtóbeszélgetésén. A cég tavaly közel 5,5 százalékkal 41 milliárd forintra növelte árbevételét.

Műsorok megszűntetésével kíván takarékoskodni Baló György, az MTV kulturális igazgatója. A Magyar Nemzet szerint erre a Friderikusz Sándornak kifizetett 300 millió forint nyomán keletkezett hiány pótlása miatt van szükség. Az Origo interjúja szerint Baló új kulturális műsorokat is indítana. A megszűnésre ítélt műsorok között megtalálható a Tutti, a Századfordító magyarok és a Delta plusz.

Az új agrárpiaci rendtartásról szóló törvény betűi szerint áprilistól a kereskedők már nem adhatják a beszerzési ár alatt a hazai élelmiszereket, s a szállítóknak 30 napon fizetniük kell. A Népszabadság szerint ezúttal is meg lehet kerülni a jogszabályt.

Az Európai Unió öt csatlakozó országnak összesen 30,5 millió eurós SAPARD-támogatási előleget szánt 2001-ben, azonban mindössze egymillió euró jutott el a kedvezményezettekhez. Bár a pénzek felhasználását lehetővé tevő intézményrendszer kiépítésének terén a legtöbb problémával Románia és Magyarország, valamivel kisebb mértékben Lengyelország küszködött, az EU illetékesei sem tettek meg mindent a lehetséges keretek minél nagyobb mértékű hasznosulásáért.

A sztrájkoló nemzetek ranglistáján az utolsók egyikeként szerepel Magyarország - írja a Magyar Hírlap. A KSH elemzői szerint a magyarok a kollektív érdekérvényesítés szempontjából Ausztria után Európa második legbékésebb nemzetének számítanak.

A KSH által most elkészített összehasonlító felmérés az EU jelenlegi és leendő tagjainál fennálló lakáshelyzetet elemezve arra a megállapításra jutott, hogy a magyar lakáshelyzet nem olyan szörnyű, mint azt bírálói hirdetik.

Bár januárban jelentősen csökkent az Egyesült Államok külkereskedelmi hiánya, a deficit így is minden idők második legnagyobbja - jelentette a Reuters. A hiány az év első hónapjában 41,1 milliárd dollárra rúgott, a deficitet - amely 8,4 százalékkal volt kisebb, mint a rekordot jelentő decemberi szint - a megugró olajárak tartották magasan.

A Telecom Italia és főtulajdonosa az Olivetti szerdán bejelentette, hogy feloldandó a bonyolult tulajdonlási viszonyokat a két cég rövidesen egyesül. A befektetők részéről nem váltott ki hangos tetszésnyilvánítást az ötlet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK