DÉLUTÁNI ÖSSZEFOGLALÓ

Folytatódik a negatív korrekció Európában: a FTSE-100 0,6, a DAX 1,7, a CAC-40 2,6 százalékos csökkenést produkált délután háromnegyed négyig. New York is esett: negyed óra alatt a Dow Jones és a Nasdaq 0,6, a S&P-500 0,5 százalékkal esett. A BUX 2,0 százalékos mínuszban volt, a vezető részvények csökkentek.
Kummer Krisztián, 2003. március 17. hétfő, 15:45
Fotó:

A BUX délután háromnegyed négykor 7 114 ponton állt. A blue chipek közül a Richter 1,1 százalékot veszített értékéből, míg a Mol és a Matáv kurzusa 1,7, az OTP-é pedig 2,9 százalékkal csúszott lejjebb.

Az USA elnökének tegnapi szavai szerint a mai lehet az igazság napja, vagyis ha az ENSZ BT ma sem hoz újabb határozatot - ami nagyon valószínű - , akkor az USA és Nagy-Britannia anélkül is megindítja a háborút Irak ellen. A befektetők a bevált menedékek felé fordultak a befektetők - derül ki a piaci hírekből. Az azonnali aranyár viszont 342,45/343,45-re ugrott (a múlt héten még háromhavi mélyponton volt, 331,30-cal). A dollár csaknem 1 százalékkal gyengült az euróhoz, illetve a svájci frankhoz képest. Az olaj ára felfelé tart, az USA irányadó könnyűolaja 56 centtel hordónként 35,94 dollárra drágult, a Brent Londonban 57 centtel 30,70-re ment fel.

Gyakorlatilag nulla hordóra csökken a héten a hivatalos iraki olajkivitel, mivel a következő napokokban mindössze két tanker berakodására lehet számítani.

Átépítik a Hungaroringet, aminek követekeztében hosszabb lesz például a célegyenes, és a pálya hosszúsága is mintegy 400 méterrel nő meg - mondta Palik László, a Hungaroring Rt. vezérigazgatója.

A Salamander bonyhádi üzeméből elbocsátott dolgozók a végkielégítés mellett egy pár cipőt is kapnak - jelentette az MTI.

Az Európai Parlament (EP) ellenállása miatt csúszhat a csatlakozási szerződés aláírása - derül ki az Euractiv internetes oldal tudósításából. Az euróképviselők újratárgyalnák a bővítés finanszírozási kérdéseit.

Csehországnak a kamatokkal együtt 353,5 millió dollár kártérítést kell fizetnie a Central European Media Enterprises (CME) számára, mert nem tudta megvédeni a CME ottani befektetését, a TV Nova kereskedelmi tévét - döntött egy stockholmi választott bíróság.

Lemond posztjáról Grzegorz Kolodko lengyel pénzügyminiszter, ha a kormányzat nem fogadja el költségvetési reformprogramjának fő elemeit. Kolodko egy lengyel hetilapnak úgy nyilatkozott: Lengyelország mély válságba kerülhet, ha nem fogadják el az általa javasolt és a 2004-es uniós csatlakozáshoz szükséges költségvetési megszorításokat és reformokat.

A német kereskedelmi bankok szövetsége a korábbi 1 százalék helyett mindössze 0,5-0,75 százalékos GDP-bővülésre számít, s közölte, hogy mivel a belföldi kereslet valószínűleg gyenge marad, a gazdaság növekedése csak az export teljesítményén múlik.

A szlovák pénzügyminisztérium mai kétéves állampapíraukcióján a kedvezőtlen hozamok miatt egyetlen kötvényt sem sikerült értékesíteni. A szakértők szerint a jelekből erre lehetett következtetni.

A csődbe ment KirchMedia bejelentette, hogy egy kétmilliárd dollár értékű üzlet első lépéseként hétfőn eladta a ProSiebenSat.1 Media AG többségi jogokat biztosító részvénypakettjét az amerikai milliárdos Haim Sabannak.

A Pfizer Inc. és a Pharmacia megegyezett az amerikai versenyhivatallal (Federal Trade Commission - FTC); így elhárultak az akadályok azelől, hogy a Pfizer 52,4 milliárd dollárért felvásárolja kisebb riválisát.

A NASA űrrepülőgépei már idén ősszel újraindulnak, annak ellenére hogy szakértők a Columbia űrhajósainak tragédiája után a repülések hosszabb leállítását jósolták - jelentette az amerikai űrkutatási ügynökségre hivatkozva a BBC.
árfolyamát, ami viszont magával húzta a közép-kelet európai valutákat, így a forintot is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK