A börzén az OTP mérsékelt gyengülése mellett a Matáv másfél százalék feletti csökkenést muatat, a Richter pedig mintegy 2,5 százalékkal esik. A magyar fizetőeszköz délután az árfolyamsáv erős oldalán, a centrumtól számított 6,88 százalékon állt a jegyzés, ami 257,00/20 forintos euróárfolyamot jelentett. Az OTP lakáshitel-tartozások rendezésére tízmilliárd forintnyi többletet igényel a Szociális és Családügyi Minisztérium, miután a vártnál jóval többen jelentkeztek a hitelrendezési programra. A Postabank olyan lakossági irányultságú univerzális bankká kíván válni, amely - felhasználva a tulajdonos Magyar Posta Rt. hálózatát - a takarékszövetkezetekkel kelne versenyre. Elképzelhető, hogy a Postabank Rt. kiürített leánybankját, a Polgári Kereskedelmi Bankot (PKB) jelzálogbankká alakítják át, miután a Dresdner Bank hivatalosan bejelentette, hogy eláll a PKB licencének megvásárlásától. Az október elsején beindított új gyártósor jövőre félmillió 17 és 19 colos SyncMaster Monitort gyárt a Samsung jászfényszarui gyárában, ahol a termelésbővítés miatt a dolgozók létszámát 800-ról 1000 főre növelték. Európában a feldolgozóipar után a szolgáltatószektor teljesítménye is csökken, erre utal legalábbis, hogy a térség szeptemberi szolgáltatóipari beszerzési menedzserindexe a júliusi 51,7 pontról 49 pontra esett. Az Egyesült Államokban jobb a helyzet, ott a nem feldolgozóipari BMI kellemes meglepetést keltő, 50,2 pontos értéke a szolgáltatószektor növekedésére utal. Az eurózónában kedvezőtlenül alakult az üzleti bizalom is, az ezt jelző index szeptemberben közel ötéves mélypontjára zuhant, jórészt az Egyesült Államokat ért terrortámadás miatt. Meglehetősen kedvezőtlenek a legfrissebb nemzetközi céghírek. Az egyesült államokbeli Eli Lilly gyógyszergyártó cég lefelé módosította negyedik negyedévi eredményvárakozását. A vállalat részvényenkénti nyeresége a piac által várt 65 cent helyett 59-61 cent lehet, főként a Prozac nevű antidepresszáns forgalmának visszaesése miatt. A távközlési eszközöket gyártó francia Alcatel újabb háromezer fő elbocsátását tervezi, a karcsúsítások ezúttal az optikaikábel-gyártó, valamint tengeralatti hálózatokkal foglalkozó részlegeket érintik. A szintén távközlési berendezéseket gyártó kanadai Nortel eközben 20 ezer dolgozóját bocsátja el, miután kiderült, hogy a cég negyedéves vesztesége 3,6 milliárd dollárra rúgott. Az Egyesült Államok legnagyobb távolsági buszvállalata, a Greyhound Lines az egész országban felfüggesztette járatait. A cég azután hozta meg döntését, hogy egy utas elvágta az egyik járat vezetőjének torkát, s ez karambolhoz vezetett, amelyben legalább hárman életüket vesztették. A Gazprom a privatizálás előtt álló litván Lietuvos Dujos állami gázszolgáltató 34 százalékára pályázik; a cég másik egyharmada pedig nyugati befektetőé - akár a Ruhrgasé - lehet.
QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!