A Nafta Polska szóvivője cáfolta a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap szerdán közölt, nem hivatalos értesülését, amely szerint a PKN Orlen privatizációját bonyolító állami cég még szerdán megszakítja a kizárólagos tárgyalásokat a Mol Rt.-vel a plocki nagyvállalat 17,58 százalékának eladásáról. Az Egis belföldi eladásai gyors ütemben növekednek, a társaság az orosz piacon fokozza jelenlétét, s bár ott a harmadik negyedév a vártnál rosszabul alakult, 2004-ig évi 25 százalékos növekedés váható. A fedezeti ügyletek másfél milliárd forintos mínuszt hoztak az Egisnek, a Medimpex-ügy viszont 610 milliós eredménynövelő tételt jelentett - tudta meg a NAPI Online. Ami a legfontosabb külföldi híreket illeti, az Egyesült Államokban az elmúlt hónapban rekormértékben, 7,1 százalékkal ugrott meg a kiskereskedelmi forgalom. A forgalmat - az olcsó hitelek nyomán - az autóeladások lendítették fel, hiszen ezeket kiszűrve csupán 1 százalékos bővülést regisztráltak. A Nemzetköz Valutaalap (IMF) hétvégi, ottawai ülésén valószínűleg tovább csökkenti majd a világgazdaság idei és jövő évi növekedésére vonatkozó prognózisát - vélekedett a német pénzügyminisztérium névtelenséget kérő tisztviselője, ám további részleteket nem közölt. Az IMF legutóbbi jelentésében 2001-re 2,6, 2002-re pedig 3,5 százalékos globális GDP-növekedést jósolt. A Fitch nemzetközi hitelminősítő ügynökség "B"-ről "B+"-ra javította Románia hazai devizában fennálló, hosszú távú adósságának minősítését. A hosszú és rövid távú, külföldi fizetőeszközben jegyzett adósság besorolása továbbra is "B", ám a hosszú távú hitelek minősítésének kilátása stabilról pozitívra változott. Nem csökken az OPEC tervezett kitermeléscsökkentése körüli bizonytalanság. Úgy tűnik, az olajkartell napi egymillió hordóval fogná vissza kitermelését, ám lehetséges, hogy erre csak január 1-jétől kerül sor. Az olajár érzékenyen reagál, a brent hordója 20 dollár alatt mozog. A Hewlett-Packard Co. üzleti évének negyedik negyedében részvényenként 19 cent nyereséget ért el, ami bár jócskán elmarad az egy évvel korábbi 41 centtől, sokkal jobb, mint az elemzői konszenzusban szereplő 8 centes eredmény. Az E.ON német közműcsoport bejelentette a szövetségi kartellhivatalnál, hogy többségi részesedést szerzett az ország legnagyobb gázszolgáltatójában, a Ruhrgas AG-ben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!