A Budapesti Értéktőzsde lassan szinte egyetlen likvidnek nevezhető részvényű áramszolgáltatójának a második negyedév hagyományosan jó időszaka, ilyenkor a hálózati veszteség a kedvező időjárási feltételek miatt általában kisebb mint az év első és utolsó negyedévében. A hálózati veszteség idén 10,86 százalékos lett, a tavalyi év hasonló időszakában viszont 11,43 százalék volt, ami arra utal, hogy a társaság ilyen típusú veszteséget csökkentő programja sikeresen folyik és nem csupán szezonális hatásról van szó. A társaságot segítette a szokatlanul nagy meleg is, villamosenergia értékesítése 3,43 százalékkal nőtt, elsősorban a légkondícionálók növekvő használata miatt. Csökkentette a társaság eredményét a negatív pénzügyi eredmény, amely a megnövekedett beruházási igény miatt kifogyó pénzeszközöknek köszönhető. A társaság részvényenkénti eredménye az első félévben elérte az 561 forintot. Ez az eredmény a részvényesek számára mindenképpen biztató - még akkor is ha a tavalyi év hasonló időszakához képest bekövetkezett 37 százalékos meghaladó mértékű javulás (ami ugyanakkor jóval kisebb mint például az Elmü vagy az Émász esetében) jórészt az áramárvita miatti alacsony bázis eredménye -, hiszen a társaság menedzsmentjének korábbi igéretei szerint a Démásznak az idei év után a legutolsó 1000 forintos osztaléknál többet kellene fizetni. Az osztalék reálértékének tartására az első féléves eredmény alapján minden esély meg is van, jó esetben a társaság minimális mértékben ezt meghaladó eredményt is produkálhat. Ezt valószínűsítik a magyar és a nemzetközi számviteli elvek eltérései is. A Démásznál ezek hagyományosan a nemzetközinél valamivel magasabb magyar mérleg szerinti eredményt jelentenek, amit most még a nemzetközi elvek szerint eredményt nem növelő - saját részvények értékesítésén elért - árfolyamnyereség is növelhet. A Démász első féléves gyorsjelentését ismertető sajtótájékoztatón Lehoczky Gábor, a vállalat pénzügyi igazgatója elmondta, hogy az osztalék reálértékének megőrzése a cél, s erre jó esély is van. Lehoczky megemlítette, hogy bár jó negyedévet zárt a cég, területükön egyre nagyobb problémát jelent a bűnözés növekedése: a vezeték- és trafóolaj-lopásokból eredő kár a jelenlegi 275 millió forintról az év végére akár 500 millió forintra is nőhet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!