A lap szerzője, Andreas Schnauder a Bakisorozat a Raiffeisennél című írásában kifejtette, hogy a Raiffeisen "birodalom" nem csupán gazdasági gondokkal küzd, hanem az utóbbi hónapokban "példátlan tájékoztatáspolitikai bakisorozatot mutatott be, amelynek az eddigi csúcspontja szerda este volt, amikor a magyar bank értékesítését kínos zűrzavar után le kellett fújni".

"Különösen pikáns botlás" volt, amikor a csoport felső-ausztriai tagjának vezetője kártérítési igényt nyújtott be a társaság tulajdonában álló biztosítóhoz, miután téli útviszonyok közepette totálkárosra törte nyári gumival futó Porschéjét - emelte ki a szerző. Megjegyezte, hogy a Raiffeisen Bank International korábbi vezérigazgatója, Herbert Stepic "offshore-ügyei" és bónuszai is megviselték "a keresztény-polgári táborban mélyen gyökerező" kapcsolatokkal rendelkező bankcsoportot. A "Raiffeisen-főnökök kapzsiságát egyáltalán nem fogadja jól" a konzervatív, polgári keresztény bázis - tette hozzá.

A kínos afférok egymást követik a sajtóban, ami megfigyelők szerint világos jele annak, hogy az osztrák pénzügyi "szektorban nagy a kuszaság". Stepic utódja, Karl Sevelda novemberben hitet tett a magyar leánybank mellet, két nap múlva viszont arra kényszerült, hogy hivatalosan bejelentse a veszteséges érdekeltség lehetséges értékesítését. Az pedig "nemcsak pénzügyileg fájdalmas, hanem a menedzsment hitelességét is kikezdi", hogy a magyar Raiffeisen-leányt mindössze egy euróért akarták eladni és végül le kellett fújni az üzletet - írta a Der Standard kommentátora.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!