BUX
38971

Derivatív áradat fojtogatja a német tőzsdéket

Egy éven belül a német derivatív piacok kínálata 73 százalékkal növekedett, igaz, csak töredékükkel kereskednek ténylegesen is. A tőzsdék alig győzik az adminisztrációt.

Eidenpenz József, 2011. augusztus 29. hétfő, 18:07

A német derivatív piacok egy rövid visszaesés után ismét lendületesen bővülnek - írja a Handelsblatt. Július végén az Euwax és a Scoach derivatív tőzsdéken 766 392 (!) féle certifikátot és tőkeáttételes eszközt tartottak nyilván, amint azt a Német Derivatív Szövetség (DDV) legújabb statisztikája tartalmazza. Ez újabb történelni rekord, és hét százalékkal haladja meg az egy hónappal korábbit.

Júniusban egyébként visszaesett a termékek száma a sok lejárat miatt, de júliusban nagy mennyiségben kerültek piacra új sorozatok, főleg opciós jegyek és tőkeáttételes (turbó) certifikátok. Egyetlen év alatt a német derivatíva-piac kínálata 73 százalékkal növekedett, amit azzal magyaráznak, hogy igen éles a kibocsátók közötti verseny, a pénzügyi válság óta sokan próbálják piaci részesedésüket növelni.

A tőzsdék és más adatszolgáltatók egyre nehezebben bírják az ebből következő információáradatot kezelni, a sokféle befektetést és árfolyamukat nyilvántartani, de a kínálat növekedésének fékezésére irányuló eddigi próbálkozások nem jártak eredménnyel. Pedig szakértők becslései szerint csak a tőzsdékre bevezetett termékeknek körülbelül tíz százaléka az, amivel ténylegesen kereskednek is.