A héten készül hangulati felmérések azt mutatják, a figyelmeztető jelek ellenére teljesen felkészületlenül érte a befektetőket az Egyesült Államokban a tőzsdei zuhanás. Ráadásul a hangulati és egyébb piaci mutatók azt jelzik, a piac állapota olyan, mint a hosszú, elsődleges bikapiacok végső csúcsán szokott lenni.

Az Investor Intelligence Services felmérése, amely több mint száz amerikai tőkepiaci hírlevélíró véleményt gyűjti össze a részvénypiaccal kapcsolatban, azt mutatja, hogy az előző heti nagyobb megingás után ezen a héten, a krach előtti pillanatban változatlanul optimisták voltak a részvénypiaci tanácsadók.

Az optimista tanácsadók aránya növekedett, 56 százalékra, ez két és fél éves csúcs. Ilyen sok optimista utoljára 2007 őszén volt a piacon, az előző bikapiac csúcsán. A pesszimisták aránya minimálisan, 18,7 százalékra nőtt 18 százalékról, ez azonban még mindig igen alacsony érték. A két tábor arányát reprezentáló bull/bear arány értéke 2,99, a három közeli értékek szélsőségesen optimista pozícionáltságra utalnak.

Az AAII, az amerikai kisbefektetői szövetség többezer befektető megkérdezésével készített heti felmérése már nem tanúskodik ilyen széles jókedvről, de azért inkább optimista hangulatot tükröz. A bikák aránya a felmérésben résztvevők körében 39,1 százalékra csökknet, ez több, mint 2 százalékponttal kevesebb az egy héttel korábbi állapothoz képest. A medvék tábora 28,6 százalékon stagnált. A két tábor egymáshoz viszonyított arányából számolt bull/bear arány 1,37, ennek négyhetes átlaga 1,39, ami azért historikusan inkább az optimisták egészségtelen túlsúlyáról árulkodik.

Az S&P 500-as indexre kötött opciók volatilitás értékéből számolt VIX index, másnéven félelem mutató az utolsó napokban hatalmasat ugrott. Korábban hosszú ideje nem tapasztalt mélypontot ért el, innen tört ki a tavaly március óta nem tapasztalt új csúcsra, ami pánikhangulatot jelez a piacon.

Hasonló mondható el az úgynevezett put/call arányról is. Néhány hete még arról írhattunk, hogy az arányszám évtizedes mélypontot ütött, tehát a chicagói árutőzsdén egy évtizede nem látott mértékben lecsökkent azok aránya, kik eladási opciót vásároltak azokhoz képest, akik vételi opciókkal töltötték fel portfoliójukat. Most hirtelen olyan értékre ugrott fel, mint utoljára február elején.

A hangulati indexek tehát a héten lezajlott nagy esés előtt elsődleges piaci csúcsokra jellemző mélypontokon álltak. A piac ráadásul elképesztően törékeny tartalékokat illetően. Az amerikai befektetésialap szövetségnek ugyan csak márciusi statisztikái elérhetőek, azonban ez a januárban tapasztalt hátborzongató adatokat mutatja. Az amerikában befektető részvénypiaci alapok készpénzaránya mindössze 3,4 százalék volt. Ilyen alacsony értékekekt a 70 években mértek az elsődleges piaci csúcsoknál, 2000 tavaszán, az internetlufi kipukkadása előtt illetve 2007 nyarán és őszén.

Összefoglalva tehát annyi mondható el, a nagy esés egy szélsőségesen optimista piacot ért hiedgzuhanyként, amelyben a nagy szereplők a január óta tartó emelkedésben utolsó puskaporukat lőtték el a vásárlásokra, a lefelé hulló részvényárak eközben üres zsebekkel találkoznak, ami nem jó jel a piac további kilátásait tekintve.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!