BUX
38240

Derült égből érkezett a budapesti csapás

Érzékeny pillanatban érkezett a magánnyugdíjpénztári sokk a Budapesti Értéktőzsdére, pont akkor kapta a pofont a magyar tőzsde, amikor végre sokan kezdtek bízni a magyar piacban - derül ki a ZEW és az Erste adataiból.

Lovas-Romváry András, 2010. november 30. kedd, 13:55

November közepére rég nem látott optimizmus uralkodott el a befektetési szakértők körében a német ZEW intézet és az ERSTE Bank által közösen készült felmérés adatai szerint.A rendszeres havi jelentés adatai szerint két intézmény által megkérdezett, a régióval foglalkozó 85 portfólió menedzser, elemző és stratéga 55,3 százaléka vélte úgy, hogy a BUX index emelkedni fog a következő hat hónapban, szemben az egy hónappal korábbi 30 százalékkal. A pesszimisták száma eközben nem változott jelentősen, mindössze 18,4 százalékra kúszott fel a korábbi 17,1 százalékról.

A javulásban bízók számának növekedése tehát az eddig semleges álláspontra helyezkedők számának csökkenéséből adódott, az optimisták és pesszimisták táborát reprezentáló bull/bear arány ezzel 3 fölé emelkedett, erre utoljára idén január közepén volt példa, a bull/bear spread, tehát a két tábor százalékpontos különbsége pedig 36,9-re nőtt, ilyen mértékű különbséget szintén január közepén mértek a vizsgálat során.

Ez azt jelenti, hogy az esés második szakasza úgy indult meg, hogy korábban már eléggé optimista volt a piac a BUX indexszel kapcsolatban. Az ellentét analízisben hívők szerint ez rossz jel, mivel ha sok az optimista, azok vélhetően már bevásároltak az adott piacon, így ők nem tudnak további vásárlásokkal további áremelkedést generálni. A nagyobb szereplők magyar piaci pozícionáltsága elég nehezen mérhető adta, ugyanakkor, ha a felmérés eredményeit vesszük alapul és ez alapján próbáljuk meg kitalálni, mennyire voltak a portfóliók magyar papírokkal feltöltve, akkor azt a következtetést lehet levonni, hogy elég sokan növelhették október és november közepe között a magyar piacon kitettségüket ahhoz, hogy megfelelő számú eladó is legyen egy nagyobb esésben.

A forintra mért csapás is rosszkor jött, hiszen a szereplők egyre inkább kezdték elhinni az euró 275 forint alatti szintjeinél, hogy innen az erősödés irányába mutat a forint útja. A forint felértékelődésére tippelők aránya 10,9 százalékponttal 37,5 százalékra nőtt, a forint leértékelődését váróké 6,7 százalékponttal 15 százalékosra csökkent.

A piacot meglephette az MNB hétfői kamatemelése is, hiszen a felmérés tanúsága szerint a szakemberek többsége a kamatok változatlanságát, illetve csökkenését várta. A rövid távú kamatok esetében mindössze 18,4 százalék tartotta valószínűnek az emelkedést, ez 6,2 százalékos csökkenés az előző hónaphoz képest. A hosszabb távú kamatok esetében 31,3 százalék várt növekedést, ami 2,3 százalékponttal magasabb az egy hónappal korábbi értéknél.