A Deutsche Balaton ma a Hungagent 210 930 névre szóló törzsrészvényének tulajdonosa, ezek a társaság jegyzett tőkéjének 32,96 százalékát teszik ki. Az ajánlatot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) még nem hagyta jóvá, ezt a Deutsche Balaton 2002. június 3-án kezdeményezte. A 2,80 euró vételár megegyezik az ajánlattevő által a 21 .930 részvényre kötött átruházási szerződés árával, amely magasabb, mint a Hungagent részvényeinek utolsó 180 napi súlyozott tőzsdei átlagára. A Hungagentben korábban 56,5 százalékos tulajdonos Német Befektetési Rt. márciusban értesítette a társaságot, hogy 203 ezer 930 Hungagent-részvényt - a teljes jegyzett tőke 31,8 százalékát - értékesítette. A Hungagent a BÉT egyik legkevésbé likvid papírjának számított, amelyre a német piacon is csak elvétve kötöttek korábban üzletet. Januárban 1,01-1,05 euró között alig ötezer, február 28-áig 1,30-as átlagáron mindössze 2 ezer cserélt belőle gazdát. Február végén azonban kelendővé váltak a részvények, a hónap utolsó napján már 2,50 eurón vettek ezer darabot. Március 4-én a német piacon 210 ezres, addig soha nem látott tétel cserélt gazdát 2,80 eurón, ami gyakorlatilag pontosan megfelel a részvény 700 forintos névértékének. A Német Befektetési Rt. tehát pontosan a névértéken adott el akkora csomagot, amelyet a vevő vételi ajánlattételi kötelezettség nélkül megvehetett. Megfigyelők már akkor emlékeztettek rá, hogy ha a vevő kivezetési ajánlatot kíván tenni, annak árfolyama aligha lehet 700 forintnál alacsonyabb. A Hungagent 1997-ben az akkor 56,5 százalékos tulajdonos Deutsche Balaton révén ellenőrző részesedést szerzett a debreceni Kartonpackban, amelynek 91,35 százalékát mára a Britton-csoport birtokolja a Kartonpackát, miután az amerikai befektető magyar leányvállalata a Britton C&C Kft. nyilvános vételi ajánlat keretében 61,77 százalékos tulajdoni részesedést vásárolt. E csomagban benne volt a korábban a Hungagent által birtokolt 43,7 százalék is, amelyre a cég még korábban vételi opciót kötött, illetve a többi szintén a Deutsche Balaton AG közvetett vagy közvetlen tulajdonában lévő részvény. Az eladásnak köszönhetően a Hungagent készpénzállománya ma 400 millió forint körül lehet, 448 millió forint jegyzett tőke mellett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!