A forint az euróval, a dollárral és a svájci frankkal szemben egyaránt nagyjából 0,2 százalékos erősödésre tett szert hétfőn. Az euró jegyzése a kora reggeli 351,30 forintról 350,63 forintra csökkent este fél hétre, a dollár jegyzése 294,54 forintról 294,00 forintra, a svájci franké pedig 320,65 forintról 319,87 forintra csúszott le.

A forint ezt a hetet 0,6 százalékkal kezdte erősebben az euróval szemben az egy héttel korábbi hétfői nyitáshoz képest. A svájci frankkal szemben 0,7 százalékkal nyitott most erősebben a forint, a dollárral szemben pedig a mostani hétfői kezdéskor 1,0 százalékkal állt erősebben, mint a múlt heti hétfői kezdéskor.

A múlt héten a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a piaci várakozásokkal összhangban 30 bázisponttal 0,9 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A jegybank már hetekkel korábban jelezte több fórumon is, hogy a tartósan magas infláció kockázata március óta egyértelműen megnőtt, és a gazdaság teljes újranyitásával már új szakaszába léphet a monetáris politika.

A jegybank a kamatemelési ciklust az árstabilitás biztosítása, az inflációs kockázatok tartós hatásainak megelőzése és az inflációs várakozások horgonyzása érdekében indította el, és a monetáris szigorítást addig kívánja folytatni, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak.

A forint hétfő esti jegyzésén egy százalékkal áll gyengébben az euróval szemben a hónap eleji árfolyamához képest. A dollárral szemben a hónap eleje óta három és fél százalékkal gyengült a forint, a svájci frankkal szemben pedig több mint egy százalékkal.

Az év eleje óta az euróval szemben a forint több mint három százalékkal erősödött, a dollárral szemben alig egy százalék erősödésre tett szert. A svájci frankkal szemben viszont meghaladja a négy és fél százalékot a forint erősödése az év eleje óta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!