Kiderült, miért gyengült a forint

Az alacsony inflációs adat miatt csúszhat a kamatemelés, emiatt gyengült a magyar fizetőeszköz.
Herman Bernadett, 2019. január 15. kedd, 17:13
Fotó: Shutterstock

Körülbelül fél százalékkal gyengült kedden a forint az euróval szemben. Délután 323,23 forintba került egy euró a nemzetközi piacokon. A dollárral szemben még nagyobb mértékű volt a gyengülés, 0,74 százalékkal drágult a zöldhasú, 282,61 forintra. Az állampapírpiaci hozamok ugyanakkor csökkentek, a referenciaráták az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint 0-0,1 százalékkal csökkentek, a legnagyobb mértékben a tízéves állampapír hozama esett 10 bázisponttal 2,68 százalékosra.

A szakemberek szerint a háttérben az alacsony infláció állhat. A KSH kedd reggel tette közzé a decemberre, illetve a 2018-ra vonatkozó adatokat. Tavaly az átlagos infláció 2,8 százalékos volt, decemberben az éves szinten 2,7 százalékos áremelkedést mértek. Az idén a piaci elemzők 3 százalékos inflációt várnak.

"Az alacsony infláció és a csökkenő állampapírpiaci hozamok miatt arra számít a piac, hogy csúszik a Magyar Nemzeti Banknál a kamatemelési ciklus kezdete, ez okozhatta a forint gyengülését" - mondta a Napi.hu-nak Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK