A devizapiaci elemzők szerint a Fed által ismét beindított pénzpumpa teljesen megváltoztatta a játékszabályokat a nemzetközi devizapiacokon - írja összefoglaló elemzésében a Financial Times.

Évtizedeken keresztül a devizapiaci stratégák a devizaárfolyamokat az alapján próbálták elemezni, hogy az adott országnak milyen gazdasági növekedési kilátásai vannak, hogyan alakulnak a kamatszintek. Általában minél jobbak voltak a kilátások, annál inkább feltételezhető volt, hogy az adott deviza jól szerepel majd.

Ez a kapcsolat azonban 2020. márciusa óta teljesen a múlté - legalábbis a lapnak nyilatkozó elemzők szerint. Ahogy a világgazdaság egyre inkább halad előre, a valaha látott legnagyobb visszaesésbe, azok a devizák, amelyek máskor nagyon érzékenyen reagálnak a gazdasági növekedésre, most a legjobban szereplőkké váltak az amerikai dollárral szemben.

Az ausztrál dollár például eddig rendszerint esett, ha a globális kereslet gyengült. Most 18 százalékkal erősödött az amerikai dollárral szemben, annak ellenére, hogy a Covid-19 járvány nagyon komolyan sújtja az erős export kitettséggel rendelkező gazdaságot. Az angol font annak ellenére erősödött 9 százalékot, hogy az akadozó brexittárgyalások mellett a munkanélküliség is meredeken emelkedik az országban és a kibocsátás összeomlott. Az OECD előrejelzése szerint idén a fejlett gazdaságok közül a britnek kell a legnagyobb visszaeséssel szembenéznie.

Már nincsenek fundamentumok

A fundamentális gazdasági mutatószámok nem számítanak már a devizapiacon, amióta március eleje óta a Federal Reserve elkezdett interveniálni. E helyett a legfontosabb indikátorrá az amerikai részvénypiac vált, ez dönti el merre megy az amerikai dollár. Ha a részvények emelkednek, a dollár gyengül és fordítva - mondta Ben Randol, a Bank of America árfolyamstratégája a napilapnak.

A helyzet ellentétes azzal a logikával, amely alapján a devizapiacoknak működniük kellene. A devizapiaci kereskedés immár nem más, mint a Fed putba vetett vak bizalom. Azaz a szereplők abban bíznak, hogy a Fed mindig közbelép, ha elkezdenének esni az árfolyamok a tőzsdén. Így a makrogazdasági folyamatok - legalábbis kereskedési szempontból - elvesztették a jelentőségüket. Elemzésünk szerint a korreláció a nagy devizák árfolyama és a részvényárfolyamok között 15 éve nem volt ennyire magas. A devizaárfolyamok az amerikai részvénypiac egyszerű tükrévé váltak - tette hozzá Randol.

Ha az S&P 500-as index esik, a dollár rallyzik, ha az index magához tér, a dollárt eladják - értett egyet a megfigyeléssel Dominc Bunning, a HSBC devizastratégája.

Ritka állapot

A szakértők szerint nagyon ritka, hogy a részvények és a devizák együttmozgása huzamosabb ideig fennmaradjon. Randol szerint utoljára 2014 augusztusában volt egy kéthetes időszak, amikor a részvénypiac határozta meg a devizapiacokat, előtte pedig 2009 szeptemberében, amikor a tőzsdék erősödése mellett a dollár gyengült. Akkor azonban a világgazdaság már a növekedés jeleit mutatta a válságot követően. Most azonban a gazdasági adatok még mindig romlanak.

Az elemzők a mostani mozgásokat egyértelműen a jegybankok és kormányzatok radikális lépéseivel hozzák összefüggésbe, amelyeket a koronavírus-járvánnyal szembeni harc negatív hatásainak kezelése érdekében hoztak. A járvány kezdete óta az alapkamatokat a vezető gazdaságokban nullára csökkentették, ezzel kiesett a devizapiaci folyamatok egyik fő mozgatórugója, a kamatkülönbözet. Eközben szinte mindenhol korlátozásokat vezettek be, amelyek olyan mértékű bizonytalansági faktort jelentenek, hogy a gazdasági növekedés igen nehezen előrejelezhetővé vált.

Amikor az árfolyamok a leghevesebben ingadoztak, és az elemzők nem rendelkeztek semmilyen olyan kapaszkodóval, amelyből megtippelhették volna az árfolyamváltozásokat, a jegybankok masszív kötvényvásárlási programjai váltak igazodási ponttá. Erről pedig az elmúlt 11 évben megtapasztaltuk, hogy feljebb nyomja az eszközárakat, még akkor is, ha nincs mögötte valós teljesítmény - mondta Ugo Lancioni, a Neuberger Berman vezető globális devizastratégája.

Hiányoznak a kapaszkodók

A kamatvágások, az eszközvásárlási programok és a fiskális stimulus kombinációja durva rallyt hozott a részvénypiacon, ez pedig komoly hatással volt a devizapiacokra is. Túl sok információt kellett egyszerre megemészteni és túlságosan nagy volt a bizonytalanság, így a devizapiac egyszerűen a kockázatvállalási kedv játékterévé vált - mondta a HSBC szakértője. A hagyományos piaci összefüggések újradefiniálódtak. Az elemzők szerint a kamatkülönbségek lassan megint fontos szerepet kezdenek el játszani, ahogy a szereplők elkezdik látni a különböző jegybanki programok közötti különbségeket.

Azonban a Covid-19 járvány gazdasági hatásainak pontosabb megértése, valamint a kínai-amerikai kereskedelmi viták lezárása nélkül a hangulat fogja továbbra is vezetni a devizapiacokat a fundamentumok helyett - fogalmazott Neil Williams, a Federated Hermes vagyonkezelő cég közgazdásza.

Nincs konszenzus a piaci szereplők között és mindenki meg van zavarodva egy kicsit. A nagy kihívás most az, hogy sikerüljön eltalálni, mi is az amerikai dollár valódi értéke és nem hiszem, hogy a piacnak ez mostanáig sikerült volna - tette hozzá a Neuberger Berman szakértője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!