Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Republikánus és demokrata párti szenátorok a múlt héten nyújtották be a tervezetet, újabb kísérleteként, hogy Moszkvát megbüntessék feltételezett beavatkozásáért az amerikai választásokba, valamint Szíriában és Ukrajnában játszott szerepéért. Az orosz oligarchákat és Vlagyimir Putyin elnök családtagjait is célzó javaslattal egyebek között korlátoznák a tranzakciókat az új orosz állampapírokkal, valamint az energetikai projekteket és az urán importját.

Az orosz piacok nemigen reagáltak a múlt héten, az idegeskedés csak azután kezdődött el, hogy a Kommerszant szerdán lehozta a szankciós dokumentumot.

A rubel a dollárral szemben a 65-ös, az euróval szemben pedig a 75-ös pszichológiai szint fölé gyengült. Április óta először fordult elő, hogy egy dollárért több mint 65 rubelt kellett adni a moszkvai tőzsde devizakereskedésében, és napi legalacsonyabb árfolyamán mindössze néhány kopejka választotta el a 2016. novemberi mélyponttól - írta az MTI.

Közép-európai idő szerint este hat órakor a dollárért 64,88 rubelt adtak, az eurót pedig 75,27 rubelen jegyezték, több mint 2 százalékkal esett a rubel árfolyama mindkét devizával szemben.

Szerdán a moszkvai értéktőzsdén is jelentősen csökkentek az árfolyamok: az irányadó indexek közül a dollárban számított RTS-index 2,91 százalékos, a rubelben számított MICEX-index pedig 0,83 százalékos mínuszban zárt.

Megugrott az 5 éves orosz CDS-árazás. Oroszország hitelkockázati biztosítása (CDS) 145 bázispontra emelkedett a hét eleji 133-134 bázispont körüli szintről, azaz egységnyi, tízmillió dollárnak megfelelő névértékű ötéves orosz államkötvényre 145 ezer dolláros középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon.

Phoenix Kalen, a Société Générale francia nagybank londoni leányvállalatának feltörekvő piacokkal foglalkozó stratégája rámutatott, hogy a magasabb árazás a geopolitikai aggodalmakat tükrözi. Ugyanakkor úgy vélte, nem valószínű, hogy az amerikai kongresszusban benyújtott új szankciós törvényjavaslatot elfogadják, így a rubel feltehetően nem gyengül tovább.

Fotó: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!