Az Erste Bank csütörtök este tette közzé profitfigyelmeztetését, amely szerint a magyarországi és romániai leányvállalatánál növekvő kockázati költségek miatt a korábbinál magasabb, 2,4 milliárd eurónyi költsége keletkezik idén ezen a soron az eredeti tervekben szereplő 1,7 milliárd euróval szemben. Ebben kiemelt szerepet játszik a magyarországi devizahitelesek megmentéséről parlament elé kerülő csomag. A bank vezetése így idén immár 1,4-1,6 milliárd eurónyi veszteséggel számol.

Az Erste részvényei a mai kereskedésben közel 15 százalékkal estek a hírre. A 3,4 eurós árfolyamesés azt jelenti, hogy az Erste Bank piaci kapitalizációja egy nap leforgása alatt 1,45 milliárd euróval csökkent.

A jelek szerint eközben a bankkal foglalkozó elemzők is kezdik felismerni, hogy problémát jelent a Magyarországon kitettséggel rendelkező bankok számára a devizahitelek forintosítása, amely akár a piaci árfolyam alatt is megtörténhet. A Barclay's elemzői például péntek reggel 28 euróról 21,4 euróra csökkentették az Erste részvények célárfolyamát, s az eddigi egyenlő súlyozásról alulsúlyozásra rontották a papírok ajánlását a Reuters tudósítása szerint. A J.P. Morgan 30 euróról 21 euróra vágta le a célárfolyamot, ők eddig felhalmozásra javasolták a részvényt, ezt most semleges megítélésűre rontották.

A Raiffeisen is érzi

A Raiffeisen árfolyama közel 5 százalékkal csökkent az eddigi kereskedésben, a másik nagy osztrák bank szóvivőjének elmondása szerint nekik nem kell az Erstéhez hasonló problémákkal szembenézniük Romániában, a romániai leányvállalatuk jól teljesít.

A Concorde Értékpapír Zrt. elemzői már a hét közepén felhívták a figyelmet arra, hogy mekkora veszteséget jelenthet a bankszektor számára, ha a devizahitelesek megmentése során megvalósulna az a forgatókönyv, amelyre a kormányzati illetékesek nyilatkozataiból következtetni lehet. A hazai brókercég szakértői akkor úgy vélték, az 500-800 milliárd forintot is elérheti a bankszektor költsége az árfolyamrés és az indokolatlannak talált kamatemelések miatti visszatérítések nyomán. Azonban ha a piacinál kedvezőbb árfolyam mellett kell forintosítani a devizahiteleket, az további veszteségeket jelenthet. Ennek megfelelően akkor 457 forinttal, 3740 forintra csökkentették az OTP részvények fair értékére adott becslésüket.

Hitelességromboló az újabb figyelmeztetés

A Natixis Capital elemzője a Bloombergnek úgy nyilatkozott, szerinte a mostani profit warning nagyon rossz fényt vet az Erste vezetésére. Az év korábbi szakaszában ugyanis már kiadtak egy profitfigyelmeztetést. Az, hogy ezután újabbra kényszerültek, a menedzsment hitelességét rombolja.

A vártnál nagyobb romániai céltartalékképzést a bank szerint szabályozói intézkedések okozták. A helyi jegybank ugyanis nyomást gyakorol a kereskedelmi bankokra, hogy szigorúbb céltartalék képzéssel tegyék egészségesebbé mérlegeiket - írta a Bloomberg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!