A hétfői Napi Gazdaság cikkeKedden piaczárás után teszi közzé az Egis Gyógyszergyár a 2009/2010-es üzleti évet lezáró utolsó negyedévről szóló gyorsjelentését. A beszámoló az év végi elszámolások miatt tartalmazhat majd befolyásoló tételeket, emellett egy jelentősebb szabályozási változás is kilengéseket okoz a profitban. Az orosz piacon ugyanis módosultak egyes gyógyszertájékoztatókra vonatkozó szabályok, ami előrehozott vásárlásokhoz vezetett a negyedév során. Ennek mértékét a menedzsment korábban tízmillió dollárra becsülte. Ez egyben azt jelenti, hogy a most jelentkező plusz árbevétel a következő negyedévben kiegyenlítődik. Ugyancsak az orosz piaccal kapcsolatos változás, hogy a normális szintre emelkedhetett az egy évvel ezelőtt átmenetileg kiesett Bioparox értékesítése, ami további több mint kétmillió dolláros javulást jelenthet a legfontosabb exportviszonylatban. Az Egis-eredmény százalékos növekedését segíti, hogy az egy évvel korábbi számok több egyszeri tétel miatt meglehetősen gyengék voltak. Akkor az elemzők által várt hárommilliárd forint helyett csak 406 millió lett az adózott profit, a különbség legnagyobbrészt abból az 1,6 milliárdos leírásból jött össze, amit a felfejlődőben lévő török és orosz leányvállalat vesztesége miatt könyvelt el az Egis. A belföldi értékesítés kismértékben növekedhetett az elemzők várakozása szerint. Az üzemi eredményt segíthette a nagyobb nyereséget biztosító exportviszonylatokban elért magasabb árbevétel. A Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők várakozása szerint az üzemi nyereség 3,66 milliárd forintot tett ki. Negatívan befolyásolta viszont az Egis teljesítményét a negyedév végére jelentősen gyengülő dollár, emiatt milliárdos egyszeri átértékelési veszteséggel kell számolni, amit csak mérsékelni tudnak a fedezeti ügyletek. Az adózott eredmény így több mint egymilliárddal alacsonyabb, 2,6 milliárd forint lett a várakozások átlaga alapján, ami alig több mint fele a harmadik negyedévben elért nyereségnek. Ezzel szemben 4,4 milliárd forintos üzemi és hárommilliárdos adózott eredményre lenne szükség ahhoz, hogy az egész éves profit elérje a Bloomberg konszenzusában szereplő 15,8, illetve 17 milliárdos várakozást.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!