Devizahitel-kockázatokra figyelmeztet a Moody's

A Moody's hitelminősítő szerint a közép-európai térségben és a volt szovjet országokban még kockázatosabbá vált a devizahitelezés.
NAPI, 2010. június 29. kedd, 10:47
Fotó:

A Moody's kedden azt közölte, hogy a kelet-közép-európai és a FÁK-országbeli bankok továbbra is extra kockázatoknak vannak kitéve a devizahitelezés miatt, a magas devizahitel-kitettség pedig továbbra is korlátot jelent az érintett bankok hitelminősítése szempontjából.

Becslése szerint Magyarországon a bankrendszer-szintű lakáshitelállomány összértékéhez mérve 1,0 százalékos, a bruttó kinnlevőség-portfólió arányában 0,5 százalékos járulékos hitelveszteség köthető a devizaalapú hitelekhez. Lengyelországban ez a veszteségarány 0,9, illetve 0,3 százalék lehet.

A FÁK-térség vizsgált államaiban jóval magasabb hitelveszteség-arányokra számítanak a Moody's szakértői a devizahitelek miatt: a jelentés szerint Oroszországban, Ukrajnában és Kazahsztánban várhatóan a teljes kinnlevőség-állomány 2,4, 4,6, illetve 5,0 százalékának megfelelő hitelveszteség kapcsolható a devizaalapú hitelekhez.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK