Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország megbízta a Daiwát, a Mizuhót és a Nomurát, hogy a január 31-I héten befektetői találkozókat szervezzenek. A jelek szerint ezzel elkezdődött a tervezett jenkötvény kibocsátásának előkészítése - írja a portál.

Az ügyletet már korábban előrevetítette az Államadósságkezelő Központ: a decemberi finanszírozási tervben már szerepelt egy 500 millió eurós devizakötvény-kibocsátás terve, amelynél feltüntették, hogy ez japán jenben történhet meg, egy része zöldkötvény lehet.

A Reuters információi szerint január végén vagy február első napjaiban megtarthatják a befektetői találkozókat, melyen a magyar hatóságok tájékoztathatják a piacot a terveikről. Vélhetően virtuális egyeztetésre kerül sor a japán intézményi befektetőkkel.

Szeptemberben az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. módosította 2021-es finanszírozási tervét, így legfeljebb 4,5 milliárd euró összegben devizakötvény kibocsátásnak teremti meg a lehetőségét. Ez gyorsan meg is történt: dollár- és európapírok formájában. A szamurájkötvények kiadása egy ezen túli elem.

A tavaly őszi kibocsátásra azért volt szükség, mert az Európai Unió helyreállítási alapjáról nem sikerült megállapodnia Orbán Viktor kormányának az Európai Bizottsággal. Egyes jelentések szerint a 2022. áprilisi választásokig erre már nem kerül sor, viszont a budapesti vezetés az EU-s támogatások előlegezéséről döntött.  A 7,2 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás esetében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!