Devizakötvény: a kormány bejelentette a kibocsátási szándékát a SEC-nek

Magyarország dollárkötvény-kibocsátási szándékot jelentett be az amerikai értékpapír felügyeletnek (SEC) hétfőn - írta a Reuters hírügynökség.
NAPI, MTI-Eco, 2013. február 12. kedd, 08:22
Fotó: Napi.hu

Az előzetes tájékoztató nem tartalmaz további részleteket sem az időzítésre, sem a tervezett kibocsátás összegére vonatkozóan. Pleschinger Gyula, NGM államtitkára a Bloombergnek azt nyilatkozta, hogy a kibocsátás holnap vagy két héten belül megtörténhet. A várakozást azzal indokolta, hogy a 10 éves állampapírok hozama volatilis volt és a roadshown azt javasolták a kormánynak, hogy várjanak a kibocsátással. Az államtitkár azt is hozzátette, hogy egyelőre csak dollárkötvény-kibocsátásról van szó.

A piacok számítottak a kötvénykibocsátásra, az elmúlt néhány hétben az Egyesült Államokban és Európában tartott magyar befektetői roadshow után. A piacon legalább 2 milliárd dollár értékű, 5-10 éves futamidejű kötvénykibocsátást várnak, 5,25-5,50 százalék közötti hozamszint mellett.

A könyvépítésben a BNP Paribas, a Citigroup, a Deutsche Bank és a Goldman Sachs vesz részt. Az előzetes tájékoztató felhívja a befektetők figyelmét az ilyen típusú állampapírral kapcsolatos kockázatokra is. Egyrészt a kibocsátandó államkötvények kereskedése volatilis lehet és számos tényező és számos tényező negatívan befolyásolhatja azt. Arra is rámutat a dokumentum, hogy ez egy újonnan kibocsátandó dollárkötvény lesz és nincs biztosítás arra vonatkozóan, hogy aktív másodpiaci kereskedése lesz a papíroknak. Emellett az előzetes tájékoztató a devizakockázatra is felhívja a figyelmet - idézi a portfolio.hu a dokumentumot.

A lap cikke szerint Magyarországgal kapcsolatos kockázatoknál kitér arra a tájékoztató, hogy a magyar gazdaság sérülékeny a külső tényezőkre, így például a fő kereskedelmi partnereik gazdasági kihívásaira. Megjegyzi továbbá azt is, hogy nincs biztosíték arra vonatkozóan, hogy a jövőben nem változik Magyarország adósbesorolása. A magyar államadósság besorolása a Standard and Poor's hitelminősítőnél a "BB" kategóriában áll stabil kilátással, a Moody's-nál "Ba1" negatív kilátással, a Fitch-nél pedig "BB+" stabil kilátással.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

abrand, 2013.02.12 09:14

Na. Faxa! Tipikus válság kezdet. És tipikus válság kezelés. ...dollár kötvény... vazze...
B-I-Z-T-O-S megoldja a válság okait.
A kapzsiság génjét keresik Britt és Észak-Koreai tudósok...
...siessetek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html