Készülődik a csoda a forint piacán?

Tovább erősödött pénteken, illetve eddig ma reggel is a forint az euróval szemben, ezzel 345,3 forinton tartózkodik az euró árfolyama. A legközelebbi technikai szint lefelé a 343,3 forintnál lévő támasz, illetve az alatta, 342,5 forintnál lévő 200 napos mozgóátlag. Ezekig a szintekig van tér a további forinterősödésre - írja az Erste Befektetési Zrt. friss elemzésében.
Herman Bernadett, 2020. július 27. hétfő, 11:16
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A hétfő reggeli további euróerősödést követően már kicsivel 1,17 felett nyitotta a kereskedést az euró/dollár kurzus, ahol egy kisebb technikai szint is található. Ezt követően 1,18-nál van egy komolyabb ellenállás, ami az első komolyabb akadály lehet a további meredek emelkedés előtt.

A WTI könnyűolaj hordónkénti ára 41,2 dollárig süllyedt ma reggel. A héten a globális GDP-adatok lesznek meghatározóak, mivel most derül fény arra, hogy mekkora mértékben esett a világ gazdasági aktivitása a koronavírus-járvány miatt. Az olajkínálat várhatóan növekedni fog augusztusban, egyrészt az OPEC korábbi döntése következtében, mivel a korábbi termeléskorlátozást enyhítette a kartell napi 7,7 millió hordóra.

Az amerikai palaolaj-termelés is újraindult: az EIA adatai szerint a múlt hét volt az első idén március óta, amikor az USA palaolaj-termelése növekedett. Ez elsősorban a nagyobb számú repesztéseknek és a korábban elfojtott kutak újraindításának köszönhető. A Baker Hughes által követett fúróberendezés szám továbbra is sokéves mélyponton áll: jelenleg az Egyesült Államokban 181 ilyen berendezés működik. Ez alapvetően a 2021-2022-es kínálatra lesz inkább hatással, rövidtávon az előbb említett tényezők játszanak szerepet.

Az arany unciánkénti ára 1933 dollárig ugrott ma reggel, miután az árfolyam áttörte a főbb lélektani határokat a múlt héten. Az aranyra egyelőre szinte minden tényező pozitív: a befektetők szerint nem látszik a megoldás a kínai-amerikai vitában, a dollár gyengül, a hozamok csökkennek, a koronavírus-járvány tovább terjed, miközben további monetáris és fiskális élénkítés lehet a világban. Ezek a tényezők mind az arany áremelkedését segítik. A várakozások alapján az arany ára az idén elérheti a 2000 dolláros szintet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2020.07.28 15:21

Jujj de erős a forint....bakke, olyan erős, mint az oláhecet...9 deci 1 liter.

Lassan erősebb lesz a venezuelai bolivartól is....mi lesz így velünk a szuper erős forinttal ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2020.07.27 14:44

az elmúlt években a hasonló fejlettségű más országokhoz képest jóval alacsonyabb volt az euro, illetve a forint kamatszintje, ezért a nagy fizetési mérleg többlet ellenére gyengült mind a forint, mind az euro.

most megfordult a trend, mivel a covid miatt mindenhol lezuhantak a kamatok, így eltünt a dollár, zloty, cseh korona, stb kamatelőnye.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html