Piaci várakozások szerint a Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC) kedden kezdődő kétnapos ülésén nem emel kamatot és jelezni fogja a monetáris politika szigorításának felfüggesztését, illetve elismeri, hogy erősödtek az amerikai gazdaság növekedését fenyegető kockázatok. Ez valószínűleg gyengíti a dollárt, amelynek értéke december vége óta 1 százalékkal csökkent azután, hogy a tavaly végrehajtott négy kamatemelés eredményeként jócskán erősödött.

Mindazonáltal hétfőn vásárolták a dollárt, mint a válságok idején biztos menedéket jelentő devizát, a kereskedők nyugtalanul várják a híreket az amerikai-kínai tárgyalásokról, hogy lássák, a világ két legnagyobb gazdaságának sikerül-e kompromisszumra jutnia a kereskedelmi vitákban.

Hétfő délelőtt a hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex 0,1 százalékos pluszban, 95,89 ponton állt, miután pénteken 0,84 százalékos mínuszban, 95,79 ponton zárta a kereskedést. Az euró kissé gyengült a dollárhoz képest, de napi mélypontján 1,14 dollár alatt is állt a közös európai fizetőeszköz árfolyama az MTI híre szerint.

A Kínán kívüli (offshore) piacon viszont a dollár 0,1 százalékkal gyengült a jüanhoz képest, aminek következményeként az ausztrál dollár felpattant, 0,18 százalékkal erősödött az amerikai dollárhoz képest.

"A dollár árfolyamában a fő csapás továbbra is lefelé vezet, a piacok a FOMC e heti ülésétől várják az iránymutatást" - vélte Sim Moh Siong, a Bank of Singapore, vezető ázsiai magánbank devizapiaci elemzője, aki szerint a Fed a nagy valószínűséggel nem emel kamatot idén tekintettel a világgazdasági helyzetre.

A Federal Reserve 2018-ban négy alkalommal, 25-25 bázispontos kamatemelést hajtott végre, legutóbb decemberben, amikor 2,25-2,50 százalékra húzta fel az irányadó kamatsávot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!