Az euró szerda délelőtt 1,2212 dolláron is forgott, ami 2018 áprilisa óta a legerősebb szintet jelenti.

A közös európai fizetőeszköz majdnem 13 százalékkal erősödött azóta, hogy az Európai Unió májusban bejelentette, a koronavírus-járvány által sújtott gazdaságok támogatására 750 milliárd eurós helyreállítási alapot hoz létre. Az utóbbi hónapok erősebb gazdasági teljesítményéről tanúskodó adatok pedig alátámasztják azokat a véleményeket, hogy Európa valószínűleg felülteljesítő lesz az Egyesült Államokhoz képest a következő hónapokban.

Ezeket a várakozásokat tovább erősítette az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport decemberi felmérése, amelynek szerdán ismertetett előzetes adatai azt mutatják, hogy a legnagyobb európai gazdaságok, Németország és Franciaország, gyorsan kiheverik a járvány okozta megrázkódtatásokat.

A devizapiacokon erősítik a kockázatvállalási kedvet az európai beszerzésimenedzser-indexek, a Brexit és a monetáris lazítás mellett valószínűleg kitartó Fed - mondta Kenneth Broux, a Société Générale francia pénzügyi csoport elemzője.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén szerdán kijelentette, hogy egyértelmű haladást lát az unió és az Egyesült Királyság közötti vitás kérdések megoldása terén, és elképzelhető a kereskedelmi megállapodás elérése az év végi határidő előtt. Továbbra sincs azonban egyezség az egyenlő piaci versenyfeltételek és a halászat szabályozása ügyében, és a következő néhány nap kulcsfontosságú lesz.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az Európai Unióból (Brexit). Távozásának napján 11 hónapos, vagyis december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről. Utóbbi elmaradása azt jelentené, hogy Nagy-Britannia és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet általános szabályrendszere alapján folytatódna.

A befektetők fél szemmel az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottságára figyelnek, amely kétnapos ülése után szerdán hozza nyilvánosságra döntéseit. A várakozások szerint a testület nem változtat az irányadó kamatokon, és jelzi, hogy a következő években is a zéró közeli szinten tartja azokat.

Az euró szerda délután fél kettőkor 1,2189 dolláron forgott a nemzetközi bankközi devizapiacon, 0,31 százalékkal erősödött az előző napi záráshoz képest. A dollár értékét az euróból, a jenből, az angol fontból, a kanadai dollárból, a svéd koronából és a svájci frankból álló kosárhoz viszonyító mutató 90,24 ponton, 0,27 százalékos mínuszban állt.

A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex szerda délelőtt eddigi napi mélypontján, 90,12 ponton állt, ami 2018 áprilisa óta a legalacsonyabb szintet jelenti.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!