Pénteken a forint az euróval szemben 0,7 százalékkal gyengült, a hétfői kezdés óta pedig 0,6 százalékkal. A dollárral szemben 1,5 százalék volt a forint napi gyengülése, a hét eleje óta pedig 1,2 százalékos. A svájci frankkal szemben a forint pénteken 0,9 százalékkal, a hét eleje óta 1,2 százalékkal gyengült.

Pénteken este hét órakor az eurót 347,97 forinton jegyezték, magasabban a kora reggeli 345,31 forintnál. A dollár jegyzése estére 287,60 forintra emelkedett a kora reggeli 283,34 forintról. A svájci frank jegyzése pedig 317,00 forintról ment fel 319,77 forintra.

A forint péntek esti jegyzésén gyengébben áll a hó eleji árfolyamánál azzal együtt is, hogy ebben a hónapban érte el idei legerősebb árfolyamát mindhárom devizával szemben. Az euróval szemben ezen a héten csütörtökön 344,91 forinton, a dollárral szemben június elsején 282,70 forinton, a svájci frankkal szemben pedig másodikán 314,67 forinton alakult ki a forint idei legerősebb jegyzése.

QP | Quality Placement

A forint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelzésének köszönhetően tett szert júniusban az idei legerősebb árfolyamára mindhárom devizával szemben. A jegybank ugyanis a gazdasági fellendüléssel együtt járó inflációs nyomásra tekintettel, az árstabilitás megőrzése érdekében kifejezte készségét a monetáris szigorítás megkezdésére, hangsúlyozva, hogy monetáris politikájában inflációs célt követ, nem árfolyamcélt.

Idei legerősebb árfolyamához képest péntek esti jegyzésén a forint az euróval szemben 0,9 százalékkal, a dollárral szemben 1,7 százalékkal, a svájci frankkal szemben pedig 1,6 százalékkal áll gyengébben az MTI közlése szerint.

Idei leggyengébb árfolyamához képest viszont - amit a forint az euróval szemben március közepén ért el 370 forint közelében - 5,8 százalékkal áll erősebben péntek esti árfolyamán. A dollárral szemben szintén márciusban érte el idei leggyengébb árfolyamát a forint, amihez képest jelenleg 7,5 százalékkal erősebb. A svájci frankkal szemben 5,0 százalékkal erősödött a forint idei leggyengébb jegyzése óta, ami január elején volt.

Év eleji árfolyamához képest a forint 4,0 százalékkal erősödött az euróval, 3,1 százalékkal a dollárral és 4,7 százalékkal a svájci frankkal szemben péntek esti jegyzésén.

Az euróval szemben a lengyel zloty a héten 0,8 százalékkal gyengült, a hónap eleje óta 0,4 százalékkal hanyatlott, az év eleje óta pedig 1,4 százalékkal erősödött. A cseh korona eredménye ezen a héten 0,2 százalék erősödés volt, és ugyanennyivel áll a hó eleji jegyzése felett is, az év eleje óta viszont 3,3 százalék nyereségre tett szert az euróval szemben. A román lej a héten 0,1 százalékkal erősödött az euróval szemben, árfolyama így nagyjából megfelel a hónap elejinek, az év eleje óta viszont 1,1 százalékot veszített.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!