Devizaswap-tendert tartott az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn egy, három és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó, úgynevezett finomhangoló devizaswap-tendert (kamatcsere-tendert) tartott, amelyeken 125 milliárd forintért fogadott el banki ajánlatokat. Az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás ezzel 1421 milliárd forintra emelkedik - írja az MTI.
Szász Péter, 2017. november 20. hétfő, 21:54
Fotó: Napi.hu

A meghirdetett mennyiség az egy és a három hónapos futamidőn 80-80 millió euró (25-25 milliárd forint), a tizenkét hónapos futamidőn pedig 240 millió euró (75 milliárd forint) volt, amelyekre a bankok rendre 206 millió euró (64 milliárd forint), 100 millió euró (31 milliárd forint), illetve 621 millió euró (194 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB az egy és a három hónapos lejáraton 25-25 milliárd forint, míg a tizenkét hónapos lejáraton 75 milliárd forint értékben kötött üzletet. Az egy, három és tizenkét hónapos swaptenderen 6, 3, illetve 6 bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás november 22-én 1421 milliárd forintra emelkedik. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 125 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 299 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 173 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 824 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani - közölték.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK