Talán a minden várakozást felülmúló német Zew befektetői hangulatindex volt az, ami megadta a jelzést, mindenesetre az európai tőzsdék hatalmas rallyt mutattak be kedden, a londoni és frankfurti részvénykosár pedig még messzebb került többéves csúcsaitól.

A Zew mutatója ugyan kissé köldéknézésnek hathat, hiszen a piac saját magát, tehát a befektetők várakozását szondázza, a jelenlegi bizonytalan helyzetben nagy kockázatvállalásra buzdító jelzést láttak benne sokan. A londoni FTSE-100-nak meg kellett elégednie egy egyszázalékos emelkedéssel, a franfurti DAX viszont 1,6, a párizsi CAC-40 pedig 1,9 százalékkal robogott előre. A madridi és a milánói tőzsde mutatója egyaránt másfél százalékkal került feljebb. A kedvező negyedéves számokat bemutató Danone közel 6 százalékos erősödéssel húzta maga után a francia piacot, de a Carrefour is emelkedett 5 százalékot egy felminősítés hatására.

Németországban a vakságot kezelő készítményének kedvező tesztjeinek hírére ugrott majdnem 4 százalékot a Bayer, a francia Sanofit pedig szintén egy engedélyeztetéssel kapcsolatos hír tolta előre 3 százalékkal. A BP árfolyama alig változott, pedig a cég közölte, hogy perre megy a mexikói öbölbeli szivárgással kapcsolatos amerikai kárigényekkel; Vodafone viszont 2 százalékot esett egy leminősítés után Londonban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!