A legnagyobb európai tőzsdei cégek részvényeinek mozgását követő Euro Stoxx 600-as index tegnap 12,59 százalékkal zárt magasabban, mint április elején, ezzel a kontinens részvénypiacai 2015 első negyedéve óta a legjobb három hónapos teljesítményét, tudhatják maguk mögött - hívta fel összefoglalójában a figyelmet a CNBC.com.

A látványos rally ellenére a mutató még mindig 13,35 százalékkal alacsonyabban áll, mint az év elején. Az európai részvénypiacon ugyanúgy végigsöpört az az elképesztően gyors és intenzív eladási hullám, mint az amerikain februárban és márciusban. Azonban az óceán innenső felén nem sikerült olyan látványosra a talpra állás, mint az Egyesült Államokban. A legnagyobb amerikai vállalatok részvényeit követő S&P 500-as részvényindex 19,95 százalékkal lett magasabb a negyedév során, év eleje óta 4,04 százalékot veszített értékéből.

A portál által megkérdezett elemzők egy része szerint azonban vége lehet az amerikai tőzsde felülteljesítésének, s épp ezért azoknak, akik eddig az amerikai részvényeket vásárolták, érdemes lehet inkább Európa irányába átcsoportosítaniuk.

A BlackRock Investment Institute vezető stratégája, Scott Thiel elmondása szerint a világ legnagyobb vagyonkezelő cégénél az európai részvények ajánlását az eddigi alul-súlyozásról felülsúlyozásra változtatták, elsősorban annak a pozitív meglepetésnek köszönhetően, amelyet a járványra válaszként meghozott fiskális és monetáris politikai lépések jelentettek.

A német, a francia, a brit és az uniós szinten bejelentett mentőcsomagok, amelyek a válság sújtotta gazdaságokban próbálták ellensúlyozni a járvány hatásait nagyon erőteljesek. E mellett az Európai Központi Bank eddig 1,35 ezermilliárd euróra növelte kötvényvásárlási programját. Mindezek a lépések azzal együtt, hogy több helyen is újraindul a gazdasági tevékenység arra utal, hogy ez egy olyan régió, amely kezelni tudta a vírust. Annak ellenére, hogy néhány országban nagyon erőteljesen indult a járvány, mostanra a nagy Európai gazdaságok elkezdtek újraindulni.

Ezzel ellentétben áll az Egyesült Államok, ahol az esetszámok és a kórházi ellátásra szorulók száma ismét elkezdett növekedni, és egy csomó államban ismét korlátozásokat kellett bevezetni - folytatta Thiel. Szerinte emiatt azoknak, akik eddig az amerikai részvénypiacra koncentráltak érdemes figyelniük Európára és esetleg így megjátszani a gazdaságok újranyitásának eltérő időpontját.

Az Euro Stoxx 600-as index komponensei közül a negyedév során a legnagyobb nyereséget a svéd távközlési és felhőszolgáltatásokkal foglalkozó társaság, a Sinch részvényei tudták felmutatni. A papír teljesítményét nem csak az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos részvények reneszánsza segítette, de az is, hogy június közepén megvásárolták az Indiai ACL Mobile nevű céget. A Sinch részvények 103 százalékkal drágultak a negyedév során, ezzel az év eleje óta már 173 százalékkal emelkedtek. Őket követik a szintén svéd kempingezéshez, lakókocsikhoz kiegészítő eszközöket, illetve többek között légkondicionálókat gyártó Dometic Group részvényei 88 százalékos drágulása.

A sor végén a bankrészvények kullognak, a spanyol Banco de Sabadel 34 százalékot esett az elmúlt három hónapban, ezzel első féléves vesztesége elérte a 70 százalékot. A francia Natixis a második negyedévben 21,6 százalékkal, az első fél évben összesen 41 százalékkal lett olcsóbb.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!