Dízel lesz belőle, drágul a szója

A szójabab kurzusa 0,7 százalékkal került feljebb a chicagói árupiacon, míg a repce ára 0,2 százalékkal csökkent. Európában a malmi búza kurzusa ugyan csökkent, de a repce, a kukorica és a takarmánybúza is drágult pénteken - írja az Agrofórum.
Szabó Dániel, 2020. augusztus 1. szombat, 17:18
Fotó: Getty Images

Az amerikai szójabab-határidők pénteken emelkedtek, ami két egymás utáni napon jelentett pluszt. A szójaalapú biodízel-üzemanyag-kereslettel indokolták szakértők a drágulást. A biodízelben májusban felhasznált szójaolaj mennyisége 778 millió fontra, azaz 353 ezer tonnára nőtt, szemben az előző havi 672 millió fontról, azaz 305 ezer tonnáról - írja a portál.

A kukorica határidős árak csökkentek és a havi, csaknem 7 százalékos hanyatlást is az okozta, hogy a júliusi amerikai közép-nyugati időjárás javulása miatt megnövekedett annak a valószínűsége, hogy az USA-ban a betakarítás mértéke emelkedjen. Ez ellentételezi a fokozott gabonavásárlásokat, amelyek Kínából érkeznek. Az USDA csütörtökön megerősítette, hogy a kínai vásárlók 1,937 millió tonnát vásároltak az Egyesült Államoktól, ami a legnagyobb kukoricavásárlásával a Washington és Peking között feszültségek növekedése ellenére.

A párizsi gabonatőzsdén a repce, a takarmánybúza és a kukorica ára is emelkedett, egyedül a malmi búza ára mérséklődött a következő határidőre. A repce ára 50 eurócenttel a 381,75 euró/tonnás értékig emelkedett, a takarmánybúza kereskedése minimális, 5 eurócentes pluszt hozott és 165,85 eurón hagyta el a termék a parkettet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2020.08.03 12:27

Az állatoketetésére a szójadarát használják, amelyből kivonták az olajat Az hogy a szójaolajból diesel is készülhet ennek semmi köze a takarmány árához!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.08.03 11:47

Hofi:
Szójapörkölt, szójakolbász, szója fasírt, szólj a nővérkének, hogy befostam!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html