Még 2015-ben fogták meg a VW-t azzal, hogy illegális szoftverek segítségével meghamisította dízelmotorjai emissziós adatait és így átmenjen az Egyesült Államok szennyezési tesztjein. Többek közt emiatt is esett vissza a globális kereslet a dízeles autók iránt, ami eddig 29 milliárd eurónyi (9000 milliárd forintnyi) kárt okozott világszerte az ágazatnak.

A keresetet benyújtó SEC és a befektetők azzal érvelnek, hogy a VW-nek hamarabb tájékoztatnia kellett volna a nyilvánosságot arról, hogy mekkora méretű volt a csalás. Az autógyártó viszont azzal érvel, hogy nem volt világos, hogy több milliárd dolláros bírsággal és szankciókkal szembesülhet a cégük, mivel más társaságok sokkal alacsonyabb összegeket fizettek ki hasonló bűncselekményekért - értesült a Reuters.

A SEC a polgári panaszában csütörtökön kijelentette, hogy 2014 áprilisától 2015 májusáig a VW több mint 13 milliárd dollár értékű kötvényt és eszközalapú értékpapírt bocsátott ki az amerikai piacokon, mindezt úgy, hogy a felsővezetők tudták, hogy több mint 500 000 amerikai dízelmotoros jármű nem felelt meg a környezetvédelmi követelményeknek.

A VW "több százmillió dollárt nyert azáltal, hogy így vonzóbbá tette az értékpapírjait a befektetők számára" - nyilatkozta a SEC, hozzátéve, hogy a Volkswagen "többször is hazudott és félrevezette az Egyesült Államok befektetőit, fogyasztóit és szabályozóit a csalással." A San Franciscóban benyújtott kereset arra irányul, hogy Winterkornt felelősségre vonják, mivel egy egyesült államokbeli vállalat tisztségviselőjeként vétett törvények ellen, valamint cél az is, hogy bírságot rójanak ki a társaságra, valamint kamatostul visszavegyék a "tisztességtelenül szerzett nyereséget".

Winterkornt - aki 2015 szeptemberében lemondott a botrány nyilvánosságra kerülését követően -, 2018-ban az Egyesült Államok ügyészei már megvádolták, és összeesküvéssel vádolták, melynek célja a csalás eltusolása volt.

A VW csak annyit nyilatkozott az ügyről, hogy a SEC keresete "jogilag és tényszerűen hibás", erőteljesen vitatják annak szabályosságát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!