Vegyes jeleket küldenek különböző mutatók, s nem tudja eldönteni, merre fog menni a piac Mary Ann Bartels, a Bank of America vezető technikai elemzője. Legújabb elemzésében sorra vette az áremelkedést és áresést valószínűsítő technikai mutatókat, s arra a következtetésre jutott, vagy nagyot emelkedik a részvénypiac, vagy nagyot esik. Amint mondta, a rövid távú mutatók szerint ugyan túlvett az amerikai piac, azonban az 1150-es szintet markánsan át kéne törnie az S&P 500-as indexnek ahhoz, hogy érvénytelenítse az év eleje óta rajzolódó fej vállak alakzatot, amely jelentős áresést jelezne a részvénypiacon.

Ha ez megtörténik, akkor nem tartja kizártnak, hogy az 1220-as áprilisi csúcsot támadja a vezető index értéke. Amennyiben sikertelen lesz az áttörési kísérlet, szerinte beleférne a képbe a nyáron beállított 1010 pontos mélypont újratesztelése is.


Az AAII, az amerikai kisbefektetői szövetség legutóbbi felmérése szerint vészesen túlsúlyba kerültek a további áremelkedést várók a piacon, ami kontraindikátorként azt jelzi, hogy lokális csúcs közelében járnak a piacon. Ugyanakkor a vételi és eladási opciók arányából számított put/call arány nem mutat ilyen jellegű szélsőséget, de szintén nem ad igazán optimista jelzést. Az arányszám öt napos átlaga folyamatosan esik augusztus vége óta, jelezvén a félelem múlóban, azonban jelenleg 0,85 körül jár, míg optimista szélsőségről csak 0,7 körül lehet beszélni - mutat rá az elemzés.


Eközben a tőkeáttételes tőzsdén jegyzett alapok, amelyek az amerikai részvénypiac eséséből profitálnak jelentős tőkebeáramlást könyvelhettek el az elmúlt két hét folyamán, ami azt mutatja, hogy sok szereplő nem hisz a további áremelkedésben, ezt szintén kontraindikátorként értelmezve szerinte azt jelzi, hogy lehetnek még tartalékok az áremelkedésben.


A longra és shortra is játszó hedge fundok kimutatásaik szerint 18 százalékosra csökkentették long kitettségük arányát, ez mélyen alatta van a historikus 35-40százalékos átlagnak, mai szerinte azt jelzi, hogy egy mélyebb korrekció esetén lenne talaj a piac lába alatt, ha ezek az alapok vevőként lépnének be alacsonyabb árfolyamok mellett.


Az amerikai határidős piacokon a legújabb jelentések szerint a nagyobb spekulánsok jelentősen csökkentették az S&P 500-as index határidős termékeire short pozícióikat, így az a túlshortolt tartományból a semlegesbe tért vissza, ez pedig csökkenti egy potenciális esés során belépő vásárlások valószínűségét.


Az MACD indikátor heti szinten vételi jelzést adott az amerikai vezető indexekre még szeptember 10-én, ami az áremelkedést valószínűsíti.


A pénzügyi szektor képviselői egyértelműen elvesztették idén év elejéig meglévő vezet szerepüket az amerikai részvénypiacon, a technológiai cégek viszont viszonylag jól szerepelnek - mutat rá.


Az elemzést idéző amerikai befektetői portál szavai szerint a Fed ülés előtt a vezető technicistának egyszerűen fogalma sincs arról, mit fog csinálni a piac.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!