A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) legfrissebb, februári jelentése szerint az 53 milliárd forintny friss tőkebeáramlás nagyrészt ismét a lakossági befektetőknek volt köszönhető, akik az intézményi befektetők átmeneti szerényebb aktivitása ellenére is kitartottak. Az intézményi alapokba összességében másfél milliárd forint áramlott - áll a Bamosz közleményében.

A múlt hónapban is folytatódott a nagyarányú tőkebeáramlás az alapokba, amihez a kamatcsökkentések mellett az alapok közelmúltbeli magas hozamai is hozzájárultak - véli Temmel András, a Bamosz főtitkára. Bár a januári kiugró szintet nem érte el az újonnan befektetési alapba helyezett tőke mértéke, a befektetői bizalom februárban sem csökkent, így az intézményi befektetők kisebb aktivitása ellenére is egy hónap alatt több mint 50 milliárd forint érkezett az alapokba - tette hozzá a főtitkár.

A vegyes, részvény és hosszú kötvény alapokon kívül friss pénz érkezett a többi alaptípusba, elsősorban a lakossági befektetők által preferált pénzpiaci, ingatlan és garantált alapokba. Összességében a februári két százalékos bővülést követően, a hónap végén a Bamosz tagok 410 hazai befektetési alapban 3 161 milliárd forintot kezeltek.

A legnépszerűbbek továbbra is a nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok, az összvagyon többségét (62,7 százalékát) ezek adják, bár az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon februárban az átlagnál valamivel lassabban, 1,7 százalékkal nőtt. Összesen 28,1 milliárd forint friss tőke érkezett ezekbe az alapokba, a hozam pedig további közel 6 milliárd forinttal növelte a befektetések értékét.

 

Még nem egyértelmű, hogy valódi trendforduló jön-e, de az elmúlt hónapban a legérdekesebbnek a garantált alapok piaca mutatkozott. Tavaly decemberben egy teljes év csökkenése után már növekedés látszott, és a januári tőkekivonást követően ismét úgy tűnik, a nyilvános garantált alapok visszanyerhetik népszerűségüket.

Az alapok vagyona 2,6 százalékkal nőtt, ami elsősorban 9,5 milliárd forint friss tőke hatása. Februárban egy alap járt le, és egy új alap indult - a friss tőke elsősorban e kettő egyenlege, miután a hónapban elindult új garantált alapba 10 milliárd forintot tettek a befektetők. Ugyanakkor pozitív jel az is, hogy a nyíltvégű alapok is összességében mintegy 200 millió forint új befektetést vonzottak, és a piaci teljesítmények is kedvezően alakultak: csaknem 1 milliárd forinttal növelték a befektetők vagyonát. A garantált alapok összvagyona a hónap végén 408 milliárd forintra nőtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!