A Magyar Nemzeti Bank honlapján elérhető legfrissebb adatok szerint összesen 354,4 ezer tartós befektetési számlát nyitottak a hitelintézetek, a befektetési vállalkozások és a fióktelepek október végéig. A tbsz-eken elhelyezett befektetések összértéke 2614,1 milliárd forint.

Pihentesd öt évig, majd vedd ki adómentesen!

A tartós befektetési számlák lényege, hogy a megtakarítás után nem kell adót fizetni, amennyiben a számla tulajdonosa öt évig a számlán tartja az elhelyezett összeget. Három év után is van már kedvezmény, ekkor 10 százalékos személyi jövedelemadó (szja) terheli a hozamokat pénzfelvétel esetén.

A szabályozás alapján tbsz keretében kétfajta számla létezik: az egyiken bankbetéteket, a másikon értékpapírokat lehet tartani.

A számlákra csak a nulladik évben, az úgynevezett gyűjtőévben lehet befizetni, azt követően, hogy 25 ezer forintos kötelező nyitóbefektetéssel megnyitotta a számlát.

A lekötési időszak végén a megtakarítás részben vagy egészben is felvehető, illetve újra be is fektethető.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!