Idén várhatóan 60 milliárd dollár áramlik az árupiacokra, miután a befektetők igyekeznek sokféle termékbe, értékpapírba elhelyezni pénzüket - áll a Barclays Capital elemzésében. Eddig 55 milliárd dollárért vásároltak árupiaci termékeket, ami máris meghaladja a 2006-ban felállított 51 milliárdos rekordot. A kezelt árupiaci vagyon várhatóan 230-240 milliárd dollárra nő 2009 végére, amit azzal indokolnak a bank szakértői, hogy az év elején padlóra került jegyzések meghozták a befektetők étvágyát az energiahordozók és a nyersanyagok iránt. A S&P GSCI index, amelyet 24 árupiaci termék áralakulása alapján számítani 46 százalékkal emelkedett az év eleje óta - igaz, tavaly 43 százalékkal zuhant. Mindennek szakértők szerint az a kellemetlen következménye, hogy az végére igen magasra szökhetnek a nyersanyag- és energiahordozó-árak. Különösen így lesz ez, ha a dollár gyengülni fog.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!