Miért teljesített alul az arany az elmúlt évben?

Nyilvánvalóvá vált, hogy az arany csak addig jelent inflációs fedezetet, amíg a központi bankok el nem kezdik szigorítani a monetáris politikát. 2022-ben a központi bankok a fejlett és a feltörekvő piacokon a modern történelem leggyorsabb monetáris politikai szigorításába kezdtek. Az Egyesült Államokban pedig a Federal Reserve a márciusi nulla százalékról november 3-ra 3,75 és 4,25 százalék közé emelte a kamatlábat.

Mivel a befektetők az amerikai dollárban keresték a biztonságot és a készpénzes hozamot, az amerikai dollár minden más valutát felülmúlt. Az amerikai dollár valutaindexe, amely az amerikai dollár teljesítményét méri más főbb valuták kosarával szemben, az év eleji 97-ről szeptember végére 115-ös csúcsra, közel 19 százalékkal emelkedett.

Az amerikai dollár ereje azért fontos, mert többnyire negatív korrelációban áll az arany árával. Ahogy a befektetők a dollárba fektetnek, úgy csökken a keresletük más eszközök, köztük az arany iránt.

Mi a helyzet most?

A spot arany árfolyama alig változott, 1.865,88 USD/uncia (1 uncia = 28 gramm) áron állt 0045 GMT-kor, miután korábban elérte a január 6. óta legalacsonyabb szintet. Az amerikai arany határidős jegyzése 0,2 százalékkal 1.879,40 USD-re emelkedtek. A dollárindex is 0,2 százalékkal magasabb volt, így kevésbé vonzóvá tette az aranyat a más valutával rendelkező vásárlók számára.

A pénteki adatok azt mutatták, hogy az amerikai munkahelyek növekedése jelentősen felgyorsult a múlt hónapban, a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak száma 517 ezerrel emelkedett – jóval a 185 ezres becsült érték felett. A munkanélküliségi ráta több mint 53 és fél éves mélypontra, 3,4 százalékra esett.

A határidős kamatkereskedők a pénteki foglalkoztatási jelentés után úgy mozdultak el, hogy májusban további kamatemelést áraztak be, ami az irányadó kamatlábat az 5-5,25 százalékos sávba emelné, és most arra számítanak, hogy a Fed esetleges kamatcsökkentése novemberben kezdődik, szemben a korábbi szeptemberrel. A magas kamatlábak általában csökkentik az aranyrudak  vonzerejét, mivel az a kamatot nem fizető eszköz tartásának megnövekedett alternatív költségét jelentik.

A pénteki adatok azt is mutatták, hogy az amerikai szolgáltatási ágazat aktivitása januárban erőteljesen fellendült, az új megrendelések visszaerősödtek, és a vállalkozások által fizetett anyagárak továbbra is mérsékelt ütemben emelkedtek.

A fizikai arany iránti kereslet Indiában a múlt héten emelkedett, mivel az ékszerészek újra vásároltak, miután néhány hétig távol maradtak, remélve, hogy a kormány költségvetésében az esküvői szezon közepette csökkentik az importvámot.

Az ezüst 0,5 százalékkal 22,24 dollár/unciára, a platina 0,1 százalékkal 973,04 dollárra, a palládium pedig 0,5 százalékkal 1616,54 dollárra csökkent.

Források: https://businesstimes.com.sg/companies-markets/gold-hits-over-4-week-low-dollar-edges-

higher 

https://guardian.ng/business-services/is-now-the-time-to-buy-gold/ 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!