Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A dollár az elmúlt három év legalacsonyabb szintjére süllyedt, és a piacok az amerikai georgiai szenátusi választásokon elért demokrata győzelmet árazzák. Az elemzők általában azt feltételezik, hogy a demokraták által ellenőrzött szenátus pozitív lenne a globális gazdasági növekedés és így a legtöbb kockázatosabb eszköz szempontjából, de negatív a kötvények és a dollár szempontjából, mivel az Egyesült Államok költségvetési és kereskedelmi mérlegének hiánya tovább duzzadhat - írja a magyarázatot a Reuters.

A dollár az euróval szemben jelentőset gyengült, 1,2335-ös szintre drágult a közös európai fizetőeszköz. A svájci frankkal szemben a váltás hat év legalacsonyabb szintjére esett, délután 13:45-kor 0,8758 volt a kurzus.

"A piaci reakció megegyezik azzal, amit eredetileg vártunk, ugyanez történt volna, ha a novemberiválasztásokon a kékhullám-forgatókönyvet látjuk" - mondta John Hardy, a Saxo Bank FX stratégiai vezetője.

Hardy elmondta, hogy bár az Egyesült Államok fiskális ösztönzésének megnövekedett valószínűsége összhangban van a dollár gyengeségével kapcsolatos várakozásokkal, ha az amerikai kincstári hozamok közelmúltbeli emelkedése folytatódik, ez korlátozhatja a dollár hosszabb távú gyengülési pályáját. Vagyis akár csak időszakos esés lehet az árfolyamban.

Eközben a bitcoin árfolyama elérte a 35 ezer dolláros szintet, ami történelmi csúcs, egy hét alatt majdnem 20, egy hónap alatt pedig közel 80 százalékkal erősödött a kriptodeviza.

A forint 13:45-kor december 21. óta nem látott szintre erősödött: 357,15-ös szinten állt az euróval szemben.

A dollár ütemes gyengülésének köszönhetően, az amerikai pénzhez képest is erősödött: 289,35 is volt a kurzus.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!