Megütötték a dollárt

Októberi mélypontjára gyengült a dollár pénteken a főbb devizákkal szemben, miután az amerikai államkötvényhozamok csökkenése és a New York-i tőzsdeindexek lejtmenete rontotta a befektetői hangulatot - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2018. október 12. péntek, 11:01
Fotó: Shutterstock

Egy euróért 1,1610 dollárt adtak, ami 0,05 százalékos gyengülést jelent az amerikai fizetőeszköz esetében. A japán jenhez képest 0,12 százalékot veszített értékéből a dollár, a kurzus 112,81 jennél járt. A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex 94,64 pontra csúszott le, miközben kedden még 96,15 ponton járt.

A New York-i tőzsdén a Dow Jones Ipari Átlag kéthavi mélyponton, 25 052,83 ponton, 2,13 százalékos mínuszban zárt csütörtökön, a tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 2,06 százalékkal, a Nasdaq pedig 1,25 százalékkal csökkent - írja az MTI.

A fogyasztói árak vártnál gyengébb emelkedéséről tanúskodó adatok azonban alávágtak a dollárnak, mivel a brókerek visszafogták az eddiginél meredekebb kamatpályát valószínűsítő várakozásaikat. A tízéves amerikai államkötvények hozama 3,1705 százalékra süllyedt péntekre, jóllehet kedden még 3,261 százalékon hétéves csúcson is járt.

A dollár gyengülésének az ázsiai kereskedésben az euró volt az első számú haszonélvezője, az euró/dollár keresztárfolyam 1,1610-re emelkedett, napi szinten 0,14 százalékkal erősödött az euró a dolláreladásoknak és az Európai Központi Bank kormányzótanácsának üléséről készített jegyzőkönyv pozitív hangvételének köszönhetően. A jegyzőkönyv azt sugallja, hogy az ECB folytatja rendkívül laza monetáris politikájának normalizálását a lassuló gazdasági növekedést övező aggodalmak ellenére is.

"Mostanában viszonylag sok nyilatkozatot hallottunk az euróövezeti döntéshozóktól, köztük Mario Draghi ECB-elnöktől az infláció emelkedéséről, és az üzenet következetesen az volt, hogy növekednek az árnyomások" - mondta a CNBC-nek Kathy Lien, a BK Asset Management nevű, devizapiaci kutatásokat végző és tanácsadó amerikai cég ügyvezető igazgatója, hangsúlyozva, az inflációt részben az olajárak emelkedése, részben pedig az euró gyengülése szítja.

Az ausztrál dollár, amelynek árfolyamát gyakran tekintik a kockázatvállalási hajlandóság barométerének, ugyancsak felpattant a hétfőn megütött kétéves mélypontról. Pénteken már 0,7122 amerikai dolláron jegyezték, szemben a hét első napján elért 0,7039 amerikai dollárral. Az ausztrál fizetőeszköz erősödését a legnagyobb kereskedelmi partner Kínából érkezett ígéretes hírek is táplálták. A nyersanyagárak alakulása az ausztrál dollár erősödését vetítik előre, és a kínai médiában többen a gazdasági növekedést ösztönző fiskális intézkedéseket sürgettek, mivel a kínai exportőrök jelentős nehézségekkel szembesültek a termékeiket sújtó amerikai büntetővámok bevezetése után.

A forint 11 óra előtt pár perccel a csütörtök késő délutáni szintekhez képest kissé erősebb szinteken járt. Az eurót 325,08, a dollárt 280,55, a svájci frankot 283,29 forinton jegyezték.

Képünk forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK