A dollár szerdán 24 éves csúcs közelébe emelkedett a jennel szemben az amerikai kötvényhozamok megugrása közepette, miután a vártnál gyorsabb infláció felerősítette a várakozásokat, hogy a Federal Reserve jövő héten még agresszívabb monetáris szigorítást hajt végre – írja a Reuters.

A dollár az ázsiai kereskedésben 144,965 jenig emelkedett, és ezzel megközelítette az egy héttel ezelőtti 144,99-es csúcsot, amelyre 1998 augusztusa óta nem volt példa. Legutóbb 0,15 százalékkal alacsonyabb, 144,41 dolláros áron kereskedtek a japán fizetőeszközzel.

Az éjszakai kereskedés során a devizapár, amely rendkívül érzékeny a kamatlábak közötti különbségekre, 1,26 százalékkal emelkedett, mivel a 10 éves kincstárjegyek hozama háromhavi csúcsra emelkedett, miután az Egyesült Államokban váratlanul emelkedett az augusztusi fogyasztói árindex (CPI). A 8,3 százalékos adat helyett 8,1 százalékot vártak az elemzők.

A kétéves kincstárjegyek hozama , amely jellemzően a kamatlábvárakozásokat tükrözi, szerdán 3,804%-on tetőzött, ami 2007 óta a legmagasabb érték. A 10 éves hozam legutóbb 3,4312 százalékon állt.

Messze lenne az inflációs csúcs?

„Ez tényleg lerombolta azt az illúziót ... hogy az infláció elérte a csúcspontját és lefelé tart” – mondta Ray Attrill, a National Australia Bank devizastratégiáért felelős vezetője egy podcastban. A szakértő szerint így a piacok már azt árazzák, hogy a jövő heti Fed-döntés már nem 50 és 75 bázispontos emelésre készül, hanem 75 és 100 pont között szigoríthatnak.

A pénzügyi piacok mostanra teljesen beárazták a legalább 75 bázispontos kamatemelést a FOMC jövő heti kamatdöntő ülésének lezárásakor, és 38 százalékos valószínűséggel szuperméretű, teljes százalékpontos emelést valószínűsítenek. Egy nappal korábban a 100 bázispontos emelés valószínűsége nulla volt, de most már a Nomura közgazdászai szerint ez a legvalószínűbb forgatókönyv.

„A piacok alábecsülik, hogy mennyire bebetonozódott az amerikai infláció, és milyen mértékű válaszreakcióra lesz valószínűleg szükség a Fed részéről annak elmozdításához” – írták jegyzetükben.

Nagyon kilőtt a dollárárfolyam

A dollárindex , amely a valutát hat fő társaival, köztük a jennel, az euróval és a font sterlinggel szemben méri, alig változott 109,77-nél, miután az éjszaka folyamán 1,5 százalékkal emelkedett, ami 2020 márciusa óta a legnagyobb egynapos százalékos nyereség.

Az euró 0,19 százalékkal 0,9987 dollárra emelkedett, míg a font sterling 0,15 százalékkal 1,15115 dollárra nőtt, miután az éjszaka folyamán 1,61 százalékot zuhant – derül ki a Stooq.com adataiból.

A forint viszont zárkózni tudott a dollárra: a reggeli kereskedésben az árfolyam 399,387-en állt, ami közel 1 forintos (0,25 százalékos) erősödést jelent a nyitáskor mért 400,472-höz képest. Az eddigi szerdai mélypont 400,37 volt a Stooq.com adatai szerint.

A kockázatérzékeny ausztrál dollár viszont tovább növelte veszteségeit, és 0,1%-kal 0,67265 dollárra csúszott, miután az éjszaka folyamán 2,26%-os meredek zuhanást produkált. A vezető kriptopénz, a bitcoin legutóbb 0,86 százalékkal 20,351 dollárra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!