Dollárkötvényt bocsátott ki az Eximbank

Az állami Eximbank csütörtökön 500 millió dollár összegű, 2020. január 30-ai lejáratú kötvényt értékesített - tudatta este az Eximbank Zrt. A közlés szerint a befektetők a kötvényjegyzési folyamat során összesen 2,2 milliárd dollár értékben adtak ajánlatot, az Eximbank a kötvényeket 4 százalékos fix kamatozással és 4,15 százalékos kibocsátási hozammal árazta be.
Napi.hu, 2014. szeptember 25. csütörtök, 22:28
Fotó: Napi.hu

Az Eximbank a magyar exportszektor globálisan versenyképes finanszírozása érdekében 2012. december 4-én 2 milliárd euró összegű nemzetközi kötvénykibocsátási programot állított fel. A program keretében első alkalommal 2012. december 5-én 500 millió dollár összegű, 5 éves futamidejű kötvényt, majd 2013. szeptember 24-én további 400 millió euró összegű, 5 és fél éves futamidejű kötvényt értékesített. Ez utóbbi 400 millió euró összegű kötvény kibocsátására a Világbank-csoporthoz tartozó Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA) állami kezességvállalást biztosító garanciája mellett került sor, ezáltal a régióban egyedülálló módon az Eximbank AAA hitelminősítésű kötvényekkel jelent meg a nemzetközi tőkepiacon - írja közleményében az Eximbank.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tulajdonosi felügyelete alatt álló Eximbank a kötvényprogramja folytatásaként 2014. szeptember 25-én 500 millió dollár összegű, 2020. január 30-ai lejáratú kötvényeket értékesített.

Az árazást megelőző befektetői találkozók a dollár kibocsátás előnyét igazolták, ami végül a kötvények iránti kiemelkedő keresletben is megmutatkozott - írja az állami Eximbank. A befektetők a kötvényjegyzési folyamat során összesen 2,2 milliárd dollár értékben adtak ajánlatot, ezáltal az Eximbank a kötvényeket 4 százalékos fix kamatozással és 4,15 százalékos kibocsátási hozammal árazta be

Ez azt jelenti, hogy a tranzakció során, a Magyarországon szuverén (magyar állami) kockázat mellett valaha elért legkedvezőbb dollár kamatfeltételeket sikerült érvényesíteni a nemzetközi kötvénypiacon. Az euró devizanemre átszámított, 2,5 százalékos szintet megközelítő finanszírozási költség így minden idők legkedvezőbb magyar állami vagy állami tulajdonú banki kötvénypiaci tranzakciójának minősül - véli a társaság.

Mind a kötvények iránt megmutatkozó kiemelkedő kereslet, mind az árazás során kialakult hozam, mind pedig a befektetői találkozók visszajelzései alapján megállapítható, hogy az Eximbank - a Magyar Állammal megegyező - hitelminősítésénél a piac jóval kedvezőbb kockázatúnak ítéli az Eximbank, és így a Magyar Állam instrumentumait. A befektetői találkozók során a legtöbb alapkezelő az esetleges felminősítést a piaci várakozásoknak megfelelő hitelminősítői lépésként aposztrofálta - írja az Eximbank.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tever kneif, 2014.09.26 09:21

Tovább csökkent a munkanélküliség
2014. szeptember 26., péntek 9:05 MTI

ITT az erös magyar gazdasag kimutathato eredmenye !

A harmadik negyedévben 7,6 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, 2,3 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző három hónapos időszakkal, május-júliussal összehasonlítva is 18 ezerrel kevesebben kerestek állást, és a munkanélküliségi ráta 0,3 százalékponttal mérséklődött.

ITT az erös magyar gazdasag, a stabil allamhaztartas, a stabil politikai helyzet elismerese !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SirCrusader, 2014.09.26 09:18

@tever kneif: Igazad van!!

Arra kérlek vesd össze ezt más országokkal is. Rá fogsz jönni, hogy nagyjából ez a legmagasabb szint amin EU ország ennyi időre kötvényt ad. De nem gond tényleg elismerik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2014.09.26 09:05

Félmilliárd dollárt vittek be a magyar állami bankba
2014. szeptember 26. 08:22


A valaha Magyarországon elért legkedvezőbb USD kamatszint mellett vont be forrást az Eximbank a nemzetközi kötvénypiacról 500 millió dollár összegben - közölte az Eximbank

ITT az erös magyar gazdasag, a stabil allamhaztartas, a stabil politikai helyzet elismerese !


A befektetők a kötvényjegyzési folyamat során összesen 2,2 milliárd USD értékben adtak ajánlatot, ezáltal az Eximbank a kötvényeket 4%-os fix kamatozással és 4,15%-os kibocsátási hozammal árazta be.

Ez azt jelenti, hogy a tranzakció során, a Magyarországon szuverén (magyar állami) kockázat mellett valaha elért legkedvezőbb USD kamatfeltételeket sikerült érvényesíteni a nemzetközi kötvénypiacon. Az EUR devizanemre átszámított, 2,5%-os szintet megközelítő finanszírozási költség így minden idők legkedvezőbb magyar állami vagy állami tulajdonú banki kötvénypiaci tranzakciójának minősül.

Az Eximbank a fenti forrásokból Exportélénkítési Hitelprogramját (EHP) finanszírozza, amelynek keretében 21 hazai hitelintézettel történő együttműködésével biztosítja a bank közleménye szerint, "hogy a kedvezményes kamatozású exporthitelek a magyar bankrendszeren keresztül is eljussanak a hazai vállalkozásokhoz".

ITT az erös magyar gazdasag, a stabil allamhaztartas elismerese
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gybognarjr, 2014.09.26 07:12

Ezt a cikket a Stadionos viktor diktálta? 4%-os kamat azért lehetséges, mert az EU Központi Bankja negatív kamatozást vezetett be és a Fed 0.1-0.25%-os alapkamatot tart. Németország, Franciaország, Hollandia 0.05%-ra csökkentette az alapkamatát.
A kötvényekből származó pénz egyébként semmi másra nem megy, csak privát vállalatok, takarékszövetkezetek, majd bankok államosításra és a rezsicsökkentés veszteségeinek kifizetésére. Tolvaj, maffia rablóbanda tette rá a kezét és tömi a zsebeit a közpénzből.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html