"Megnyugvással láttam, hogy elég jók voltak az előrejelzések, nem okoztunk túl nagy meglepetést ami azt jelenti, hogy az Egis elég transzparensen működik" - kezdte negyedéves elemzői tájékoztatóját Marosffy László gazdasági vezérigazgató-helyettes. Ugyan a társaság árbevétele üzemi és adózott eredménye is elmarad az egy évvel korábbitól, de a társaság teljesítményét mégis jónak értékelte a menedzsment.

A csökkenésben két hatás játszott szerepet. Egyrészt az árfolyamok visszafordulása (forinterősödés) 1,9 milliárd forinttal értékelte le az árbevételt. Másrészt a nem stratégiai területeken a forgalom jelentősen - 22 százalékkal - visszaesett.

Ez részben a korábbi rendkívüli felfutás korrekciója, részben pedig a Servier kisebb igénye a hatóanyagokra. Ez a terület idén eléri a mélypontját és onnan stabil egyenletes növekedés kezdődhet.


A stratégiai területeken (Magyarország, FÁK-országai, Kelet-Európa) nincs törés a vállalat munkájában. Az árfolyamok azóta jóval kedvezőbbek, és az ingadozások hosszú távon amúgy is kiegyenlítik egymást.


A törvény szerint a gyógyszergyárak a 2011-es OEP-befizetéseikből levonhatják a k+f-re idén fordított összeget, ez azonban számvitelileg már most jelentkezik, ami 579 millió forint megtakaritást jelent a negyedévben. Ezt az Egis nem ajándéknak tekinti, hanem annak a felismerésének, hogy a k+f révén a hazai gazdaságot támogatják.


Az orosz exportban több negyedéven át kiesett a Bioparox a készítmény át-törzskönyvezése miat. Ez sikeresen megtörtént és március-áprilisban megindultak az eladások. Lengyelországban ugyanakkor beszünteti a gyógyszer forgalmazását az Egis, azt az anyavállalat Servier saját gyártásba veszi át.


Hazai piacon az Egis részesedése 5,4 százalék. A piac feszes, rendkívül erős árverseny jellemzi, amit az OEP negyedévenkénti ármeghatározása hajt. Januártól fél százalékos - a teljes portfólióra vetített - árcsökkentést hajtott végre az Egis. A növekedés egyetlen lehetőségét az új termékek biztosítják: a társaság az elmúlt félévben négy új gyógyszerrel jelent meg a magyar piacon. Ennél még nagyobb piaci megújulás zajlik a kelet-európai és FÁK-országaiban.


Ororszországban márciustól regisztráltatni kell a termékárakat, ezért ez előtt mintegy 4,3 millió dollárral többet vásároltak az ottani kereskedők, ami később ki fog egyenlítődni árbevétel-csökkenés formájában. Ezt viszont ellensúlyozza majd a felfutó Bioparox-szállítás. Az új orosz árregisztráció a portfólió 70 százalékát érinti, bíznak benne, hogy a jelenlegi szinten tarthatók az árak, viszont sajnálattal leszámolnak azzal a korábbi várakozással, hogy emelhetik az áraikat.
 
Mindegyik kelet-európia területen nagy (összesen 28 százalék) volt a növekedés, amely az árfolyam-ingadozások kiszűrűsével 12 százalékos bővülésnek felel meg. A lengyel piac lehet 2010-ben az Egis számára a legsikeresebb - mondta Marosffy. Jelentősen javult az egyéb bevételek és költségek egyenlege, ami részben egy nagyobb támogatási összeg beérkezésének köszönhető - ennek hatása a későbbi negyedévekben eloszlik.


Az Egis éves devizakitettsége mintegy 110 millió dollár, ennek 70 százalékát fedezheti. Az egy hónapra jutó összeg maximum 7 millió dollár, amelyre gallér-üzleteket kötnek. Ezekben van egy védelmi szint amely alatt az Egis nyer, és egy magasabb fizetési szint, ami fölött a társaságnak kell fizetnie. A közelmúlt dollárerősödését újabb fedezeti ügyletek kötésére használták, de még nem használta ki a maximális 7 millió dolláros havi mennyiséget a cég.

Az első félév alapján az Egis megerősíti éves prognózisát, a magyar piacon 5 százalékos növekedés, a FÁK-országaiban 8-10, Oroszországban 5-10 százalékos bővülést várható. Kelet-Közép-Európában 8 százalékos euróban számolt növekedésre lehet számítani. A nyugati késztermék és hatóanyagexport 35 százalékkal eshet vissza euróban számítva.


Hosszabb távon belföldön öt százalékos növekedési ütemet szeretne tartani az Egis, bár tisztában van vele, hogy a szabályozói környezet változása ezt bizonytalanná teheti.

Az orosz piacon a 10 százalékos középtávú növekedés (dollárban), Kelet-Európában tíz százalékos euróban számolt növekedésre a cél. A hatóanyag és a nyugati késztermék pedig nem fogja a továbbiakban visszahúzni az árbevétel-növekedést. Az áfolyamkörnyezet a megvalósulást nagyon erősen tudja befolyásolni - hangzott el.
 

Az összesített éves forgalmi várakozás korábban 2 százalékos csökkenés volt, jelenlegi árfolyamokkal ez a 0-1 százalékos tartományban lehet forintban számítva.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!