Rég nem látott, dinamikus növekedéssel zárták az októbert a befektetési alapok, vagyonuk egy hónap alatt 3 százalékkal nőtt - áll a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) jelentésében. A pénzpiaci alapok gyarapodása felgyorsult, az elmúlt hónapban 5 százalékot tett ki a növekedés. Az igazi áttörést a kötvényalapok bővülése jelenti: a közel másfél éve tartó folyamatos csökkenés, jobb esetben stagnálás után egy hónap alatt négymilliárd forint friss befektetés áramlott ide, így nagyrészt ennek köszönhető vagyonuk 2,4 százalékos növekedése. Az ingatlanalapok összesített vagyona ötmilliárdos tőkebeáramlással 7 százalékkal ugrott meg. A részvényalapok terén úgy tűnik, a 13 ezer pont feletti BUX láttán sokak keze megremegett, a hazai alapokból ugyanis közel egymilliárd forint tőke áramlott ki. Ezt a portfoliók felértékelődése ellensúlyozni tudta, így a részvényalapok összesített vagyona nem változott számottevően. A vegyes alapok vagyona 5 százalékkal csökkent októberben, alacsony részarányuk miatt ez ugyanakkor nem befolyásolta az összességében igen pozitív összképet. Az elmúlt hónapban visszafogottan, fél százalékkal nőtt a Bamosz-tagok által kezelt pénztári vagyon, mivel a magánpénztári vagyon növekedése ellensúlyozni tudta az önkéntes pénztárak csökkenő állományát. Az alapokhoz hasonló dinamikus növekedés volt ugyanakkor az egyéb kezelt portfóliók esetében. Mindezek eredményeként októberben összességében 2 százalékkal 2350 milliárd forint fölé nőtt a Bamosz-tagok által kezelt teljes vagyon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!