BUX
39138

Dőlt a pénz kötvényalapokba - közel a rekord

Igen jól hajráztak tavaly a magyarországi befektetési alapok, az év végén főként a kötvény-instrumentumok voltak népszerűek. A Bamosz-tagok által kezelt összvagyon több mint 40 százalékkal nőtt.

NAPI Online, 2005. január 13. csütörtök, 14:31

Ragyogóan zárták a tavalyi év utolsó hónapját a befektetési alapok, vagyonuk decemberben minden idők egyik legmagasabb értékével, közel 11 százalékkal nőtt, elérve az 1 057 milliárd forintot - jelentette be a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz). Ez már csak 100 milliárd forintnyira van az eddigi csúcsot jelentő, 2003. május végi értéktől.

A százmilliárdos decemberi növekedés legnagyobb részben a kötvényalapoknak köszönhető, vagyonuk egy hónap alatt közel 60 milliárd forinttal, azaz 13,9 százalékkal nőtt. Szintén igen népszerűek voltak a befektetők körében a pénzpiaci alapok, vagyonuk 8,5 százalékkal 300 milliárd forintra nőtt. Az ingatlanalapok 17 százalékos bővülést mutattak fel, összvagyonuk megközelítette a 100 milliárd forintot. A részvényalapokba közel 1,5 milliárd forint friss befektetés áramlott - főként hazai alapok voltak népszerűek. Ennek, illetve a részvényárfolyamok emelkedése miatt felértékelődő portfólióknak köszönhetően a novemberihez hasonló, 3,6 százalékos növekedést produkáltak a részvényalapok. A teljes vagyonon belül a legkisebb arány képviselő vegyes alapok vagyona 5,7 százalékkal gyarapodott.

Az alapok mellett az elmúlt hónapban számottevő mértékben nőtt a Bamosz-tagok által kezelt pénztári vagyon és az egyéb portfoliók vagyona is, rendre 4,3 és 3,8 százalékkal. Mindezek eredményeként decemberben összességében közel 6,5 százalékkal 2 874 milliárd forintra nőtt a Bamosz tagok által kezelt teljes vagyon, ami már karnyújtásnyira van az újabb "álomhatártól".

A Bamosz tagjai az által kezelt összvagyon tavaly egy év alatt több mint 40 százalékkal nőtt. Az év eleji csökkenést folyamatosan ellensúlyozni tudta a pénztárak és az egyéb portfóliók növekedése, az alapok esetében az év utolsó hónapjaiban bekövetkezett gyors bővülés pedig a kedvező évzárás mellett egyúttal biztató folytatást is ígér az idei évre.