A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A világ nem fog nagyon megváltozni Barack Obama újraválasztásával, és bár a piacok örömmel fogadták a történelem egyik leghosszabbra nyúló és legköltségesebb kampányának a végét, a választással ugyan oda jutottunk, ahol előtte voltunk - vélik a lapunknak nyilatkozó elemzők. Idén bár volatilis részvénypiaci mozgásokra kell felkészülni, a szemfülesek még jól járhatnak, mert hamarosan beindul a szokásos év végi Mikulás-rali.

Lesz ugyanis Mikulás-rally, bár az elnevezés elég anakronisztikussá kezd válni - mondja Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője - mivel a nagyobb alapok, hedge fundok jelentősen le vannak maradva a részvényindexektől, elsősorban az S&P-től, így az esetükben lehet számítani egy felzárkózási kényszerre.

A ralit erősítheti, hogy a várakozások szerint idén jól fog alakulni a vásárlási szezon a tengerentúlon, ami egyesek szerint már a Hálaadással kezdetét vette, de a Halloweent követően biztosan felpörögnek a bolti akciók - mondja Blahó.

Összességében az év végéig az USA-ban volatilis marad a kereskedés, mert a költségvetés körül nagy viták várhatóak, amelyekre jellemzően érzékenyen szoktak reagálni a piacok. A felfelé történő látványosabb elmozdulásnak szab gátat az is, hogy a harmadik negyedéves vállalati gyorsjelentések szerint lényegében nem lehet már eredményjavulást várni az amerikai cégektől, mert a hatékonyságban rejlő tartalékokat kimerítették.

Ugyanakkor nem egységesen fognak reagálni az egyes iparágak Obama elnök újraválasztására, véli Blahó, aki szerint a demokrata elnök az aktívabb szabályozói beavatkozás híve, ami elsősorban a tradicionális energiaszektort érintheti hátrányosan. Főleg az olaj és a bányatársaságok számíthatnak akár adóemelésekre is a környezetvédelmi szabályok szigorítására, míg az alternatív energiatermelők ezzel szemben kedvezményekre lehetnek jogosultak.

Blahó szerint még az egészségügyi szektor lehet az Obama-politika haszonélvezője, hiszen ez az a terület, ahol az erőteljesebb állami jelenléttel plusz források is megnyílnak. A védelmi és talán a pénzügyi szektor viszont Romney-nak örült volna jobban. Az utóbbi esetében továbbra is a fő kockázatot az jelentheti, ha a Moody's is elveszi Amerika elsőrendű osztályzatát - ahogyan arra egyre többen számítanak a piacon - amennyiben nem sikerül megegyezni a fiskális szakadék kérdéséről.

Piaci szempontból a döntő kérdés ugyanis, hogy mi fog történni az amerikai államháztartással november 7. és december 31. között - mondja Pintér András, a Budapest Alapkezelő részvényelemzője. A különféle adóemelések és kiadáscsökkentő intézkedésekből álló mintegy 600 milliárd dolláros automatikus költségvetési kiigazítást el kellene kerülni ahhoz, hogy az USA ne süllyedjen ismét recesszióba. Pintér szerint a történet könnyen úgy nézhet ki, mint amit tavaly nyáron az adósságplafon körüli vita idején tapasztaltunk, akkor az utolsó pillanatban - az S&P leminősítésének árnyékában - sikerült egy ideiglenes megoldást kötni.

Valószínűleg most is lesz valamilyen megegyezés, de elképzelhető, hogy ez csak az időnyerésre lesz elég, és csak részlegesen fogja orvosolni az amerikai költségvetés bajait. Pintér szerint viszont rengeteg vita fogja megelőzni a republikánus többségben maradt Képviselőházban és a demokrata többségű Szenátusban a kiigazítás irányát. Márpedig a piacok nem szeretik az ilyen zajos vitákat, ezért várhatóak feszültségek a befektetők körében is.

Pintér alapvetően oldalazó mozgásra számít az év végéig, aminek eredője két ellentétes irányú erő lesz, egyfelől az említett költségvetési szakadékot övező kockázatok és viták, másfelől Ben Bernanke Fed elnök eddigi laza monetáris politikájának - piaci szempontból pozitív hozadékú - fenntartása. A QE3-nak köszönhetően a piacok elég erősek, és egy jelentősebb esésnél is maradt még lehetőség a program bővítésén keresztül megfordítani az irányt.

Ugyanakkor a hektikus légkör, valamint a gyenge globális növekedési momentum miatt Pintér nem ajánlja a pénzügyi illetve ciklikus szektorokat, amelyek kaphatnak még pofonokat az idén. Az elemző szerint inkább a hagyomány defenzív papírok lehetnek kedveltek a hátralévő két hónapban, így a gyógyszer-, közmű-, illetve osztalékrészvények, valamint a jelentős szabad cash-flow-val rendelkező vállalatok.

Kisebb korrekciók lehetnek a piacon, de irányt valószínűleg már csak jövőre látunk - ért egyet Blahó Levente is, aki szerint viszont Európában és a Távol-Keleten is lassan meg fognak nyugodni a kedélyek. A befektetők ugyanis már unják a görög történetet, ráadásul az mindig úgy végződik, hogy az utolsó pillanatban megkapják a görögök a szükséges forrásokat. Most inkább a spanyol fejleményekre figyelnek a befektetők, ahol Blahó szerint előbb vagy utóbb, de lesz mentőcsomag. Ennek a piacok elsőre lehet, hogy nem örülnek, de hosszabb távon a kockázatok kiárazódását vonhatja maga után.

A bizalom erősödésére lehet számítani majd Kínában is, ahol ma kezdődik a pártkongresszus, majd tavasszal folytatódik a hatalomátadás. Itt a gazdaságpolitika iránya nagyjából már ismert az idéntől hatályos 12. ötéves tervnek köszönhetően. Idén monetáris lazításra - így a betéti kamatok, vagy a tartalékráta csökkentésére - már nem számít Blahó, viszont, hogy mi lesz az önkormányzati fejlesztésekkel, illetve az ezekhez kapcsolódó hitelportfóliókkal, még fontos kérdés.

A befektetők várják az ezzel kapcsolatos politikai jelzéseket, az elmúlt fél évben lényegében emiatt nem történt nagy mozgás a Shanghai Composite-ban sem. Blahó arra számít, hogy kommunikációs szinten a most megválasztott új vezetők gyorsan jelezni fognak, aminek örülhetnek a befektetők, és talán a tőkekiáramlás iránya is megfordul Kínában, ami jó alapját képezheti egy részvénypiaci megindulásnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!