Az eredetileg a standard kategóriában lévő, csődeljárás alatt álló Est Media esetében a felülvizsgálat megállapította, hogy a kibocsátó az elkülönítés időtartama alatt nem szüntette meg a szankciót kiváltó szabályzat-, illetve kötelezettségszegést, és a tőzsde felé továbbra is jelentős lejárt díjtartozása van.

A T kategóriából elkülönített SET Group a határozat indoklása szerint ugyancsak nem szüntette meg a szankciót kiváltó szabályzat-, illetve kötelezettségszegést, a tőzsde felé fennálló tartozásait azok esedékességekor elmulasztotta rendezni. A felülvizsgált időszakban folyamatosan díjhátraléka volt, amit csak a periódus legvégén egyenlített ki, a tartozás kisebb hányadát pedig a határozat meghozataláig nem rendezte. A tőzsde megállapította továbbá, hogy a SET Group 2017. évi közgyűlési előterjesztéseit mindössze az esemény előtt 2 nappal tette közzé (legalább 21 nappal korábban kell), ami miatt nem alkalmaztak szankciót, de az elkülönítés felülvizsgálata során ezt figyelembe vették.

A KEG Közép-európai Gázterminál törzsrészvényeit a T kategóriából 2017. július 19-től ugyancsak elkülönítik hat hónapos időtartamra, egyidejűleg megváltoztatták a kibocsátó részvényeinek kereskedése során alkalmazott kereskedési modellt. A szankció alkalmazása során egyebek mellett figyelembe vették, hogy a KEG 2015-re és 2016-ra vonatkozó éves jelentéseit, illetve felelős társaságirányítási jelentéseit a tőzsde és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által alkalmazott intézkedések és szankciók ellenére nem tette közzé (2017-ben éves rendes közgyűlést sem hívott össze), továbbá, hogy már korábban is alkalmaztak vele szemben figyelmeztetést a tájékoztatási és díjfizetési kötelezettségek megsértése, illetve késedelmes teljesítése miatt.

Súlyosbító körülményként értékelték, hogy a befektetők a jelentések közzétételének elmaradásával alapvető és lényeges információkhoz nem jutottak hozzá, ami számukra - a tőzsdei kereskedés MNB által elrendelt és több mint egy éve tartó felfüggesztésére is tekintettel - nagyon jelentős bizonytalanságot okoz. További súlyosbító körülmény volt, hogy a kibocsátó tartozásai a tőzsde felé hosszú idő óta fennállnak, és a fizetési felszólítások ellenére még mindig van lejárt tartozása.

A BÉT január 6-án jelentette be, hogy három tőzsdei kibocsátót - Est Media, TR Investment és TWD Investments Tanácsadó és Kereskedelmi Nyrt. - súlyos szabályzat- és kötelezettségsértés miatt kiemel eredeti részvénykategóriájából, január 13-tól minimum 6 hónapot a többi részvénytől elkülönítve töltenek, és kereskedési modelljük is módosul.

A határozatok szerint az érintett vállalatok nem rendezték határidőre a tőzsdével szembeni tartozásukat, az Est Media 8,5 millió forinttal, a TR Investment több mint 7 millió forinttal, a TWD Investments pedig 2,2 millió forinttal maradt adós. Emellett az utóbbi két vállalat nemcsak díjfizetési, de tájékoztatási kötelezettségét is súlyosan és ismétlődő jelleggel megsértette.

A BÉT 2015 októberében vezette be új szankcióként a súlyosan szabályzat- és kötelezettségszegő tőzsdei kibocsátók elkülönítésének, azaz eredeti részvénykategóriájukból történő kiemelésének a lehetőségét. Az intézkedés azért vált szükségessé, mert a korábban alkalmazható enyhébb szankcióknak bizonyos kibocsátók esetében nem volt kellő visszatartó ereje.

Az elkülönített kibocsátók értékpapírjait a BÉT jól láthatóan megkülönbözteti a tőzsde honlapján. Az elkülönítés akkor szűnhet meg, ha a kibocsátó megszünteti a szankciót kiváltó szabálysértés(eke)t, az elkülönítés időtartama alatt sem a BÉT, sem a Magyar Nemzeti Bank nem alkalmaz vele szemben újabb szankciót, és nincs a BÉT felé lejárt díj- vagy bírságtartozása. Ezen feltételek együttes teljesítése esetén az elkülönítés megszüntetésével a kibocsátók az eredeti kategóriájukba kerülnek vissza.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!