A Richter-közgyűlés - ahol a részvételi arány 54 százalékos volt - részvényenként 57 forintos osztalék kifizetéséről döntött. Az osztalék fordulónapja június 6., a kifizetés június 16-án kezdődik. A társaság nemzetközi számviteli szabályok szerinti konszolidált mérlege 42,4 milliárd forintos adózott eredményt tartalmaz (351 milliárdos árbevételből), ebből - az évtizedes hagyományoknak megfelelően - 25 százalékot, vagyis 10,6 milliárdot vehetnek föl osztalékként a részvényesek. A magyar államra, mint a Richter legnagyobb részvényesére 2,7 milliárd forint jut. Az anyavállalati mérleg 46,7 milliárd adózott edeményt tartalmaz.

Bogsch Erik vezérigazgató beszámolójában kiemelte, hogy a tavaly a nehezebb körülmények ellenére (az eredmény forintban 14 százalékkal esett vissza) sikerült előbbre haladni az Esmya bevezetése terén (az EU legtöbb országában - Olaszország kivételével - támogatott, a FÁK-ban és Észak-Amerikában bevezetett a készítmény), Brazíliában és Mexikóban új Richter-leányvállalatok jöttek létre és komoly eredmény a kínai piacon elért 35 millió eurós árbevétel. Kínában egyébként már kétszáz orvoslátogatót alkalmaz a Richter.

A vezérigazgató hasznosnak értékelte a Richter-részvény tavaly augusztusi névérték-változásának hatását a tőzsdei árfolyamra. A tizedelés nyomán 3700 forintról a tavalyi év végéig 4400 forintra emelkedett az árfolyam. (Igaz, ma csak 3800.) Az áresés elválaszthatatlan az ukrán eseményektől, Bogsch is utalt arra, hogy tavaly a Richter ukrajnai forgalma elérte a 95 millió dollárt.

A részvényesek - mint a többi tőzsdei cégnél - ezúttal is felhatalmazták az igazgatóságot saját részvények vásárlására, illetve az új polgári törvénykönyvnek megfelelően módosították a társaság alapszabályát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!