Az emelkedést a vártnál rosszabb német ipari termelési, illetve eurózónás GDP sem indokolta volna, ahogy az sem, hogy az ECB a vártnak megfelelően 1 százalékon tartotta irányadó kamatlábát. Ráadásul Mario Draghi jegybankelnök sajtótájékoztatója sem szolgált további lazításra utaló egyértelmű jelekkel, sőt az ECB lefele módosította a gazdasági növekedésre és inflációra vonatkozó kilátásait.

Draghi leszögezte, a jegybank monetáris eszközeivel nem tudja feltétlenül más szereplők (azaz az EU-s politikusok) tétlenségét ellensúlyozni. Így az emelkedést elsősorban az amerikai Fedtől várt lazítás reménye fűtötte, amelyet alátámasztott az atlantai Fed elnökének nyilatkozata is, miszerint a gazdaság érezhető lassulása esetén a jegybank kész közbeavatkozni, például a csavarás hadművelet kiterjesztésével.

Az öreg kontinensen a bankrészvények vezették az emelkedést, miután a Süddeutsche Zeitung értesülései szerint az EFSF mentő alap jogkörét kiterjesztenék a spanyol bankok feltőkésítésére is.

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!