Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nasdaq a héten 3,8 százalékot esett, és ezzel már a hetedik egymást követő héten zárt mínuszban. Ez a leghosszabb veszteségsorozat a technológiai indexnél az elmúlt 21 évben – írja a CNBC.

Az infláció, az emelkedő kamatlábak, az ukrajnai háború és a kínai karanténokra épülő járványkezelés összességében katasztrofális piaci környezetet teremtettek. Különösen komoly veszteségsorozaton vannak túl a technológiai részvények befektetői az elmúlt évek történelmi ralija után. A helyzet pedig várhatóan nem lesz jobb a szektorban: a Federal Reserve jelezte, hogy folytatja a kamatemelést az infláció elleni küzdelem érdekében, ami aggodalomra ad okot, hogy a magasabb tőkeköltségek a romló fogyasztói bizalommal kombinálva felemésztik a haszonkulcsokat. A Bank of America előrejelzése szerint is komoly esések várhatók a tőzsdéken.

A Nasdaq több mint 29 százalékot veszített november 19-i csúcspontja óta, pénteken 11 354,62 ponton zárt. Az S&P 500 nem áll ilyen rosszul, de pénteken még mindig medvepiaci területet érintett, ami 20 százalékos csökkenést jelent a csúcshoz képest.

A Cisco a hét legnagyobb technológiai vesztesei közé tartozott, 13 százalékkal estek a részvényei, miután a hálózatfejlesztési óriáscég váratlan bevételcsökkenést jelzett előre a folyó negyedévre. Az egykor a gazdaság előrejelzőjének tekintett Cisco attól vár veszteséget, hogy bejelentetette, beszünteti tevékenységét Oroszországban és Fehéroroszországban, valamint a Covid-19 kínai zárlatok miatti ellátási problémákkal küzd. A vállalat bizonytalan, hogy mikor javulnak a dolgok.

A Dell, amely csütörtökön számol be eredményekről, több mint 11 százalékot zuhant a héten. Az e-kiskereskedők számára szoftvereket értékesítő Shopify közel 10 százalékos heti mínuszt hozott össze, míg a Workday felhőszoftvereket gyártó vállalat papírjai mintegy 9 százalékot gyengültek, miután az elemzők a recessziós félelmekre hivatkozva leminősítették a részvényt. 

A milliárdos Elon Muskhoz köthető részvények is gyengültek: a Twitter, amelyet a Tesla vezérigazgatója jelenleg részvényenként 54,20 dollárért vásárolna fel, a héten 6 százalékkal, 38,29 dolláros szintre esett. A Tesla 14 százalékot zuhant.

A Big Tech-en belül az Apple 6,5 százalékot esett, ezzel nyolcadik hete van mínuszban. Az Alphabet, a Google anyavállalata 6 százalékot, míg az Amazon mintegy 5 százalékot gyengült.

A Nasdaq a negyedév során már 20 százalékot esett, és 2008 negyedik időszaka óta a legrosszabb negyedéves teljesítményt produkálja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!